Ezért ne tankoljon megszokásból! Érdekes áremelés az egyik kúton

Péntektől vasárnapig 11 forinttal lett drágább a gázolaj ugyanazon a kúton.
Csernátony Csaba, 2016. szeptember 12. hétfő, 15:50
Fotó: Stocksnap

Az üzemanyagok változásáról hétről hétre jönnek a hírek, hogy a benzin vagy a gázolaj ára éppen pár forinttal lejjebb vagy feljebb megy. Ezek az árváltozások a Mol nagykereskedelmi áráról szólnak, a kutakon nem feltétlenül láthatóak ezek a lépések. Az üzemanyagárról szóló hírek jellemzően utalnak is arra, hogy lehetnek különbségek az egyes töltőállomások között.

Forrás: Buksza
Napi.hu

Az is előfordul azonban, hogy azonos kúton változik az ár igen rövid időn belül. Az elmúlt hétvégén a Buksza ebbe futott bele. A budapesti Egérúton lévő Shell kúton pénteken 320 forintért lehetett tankolni egy liter gázolajat. Majd vasárnap már ugyanezen a kúton 331 forintot kellett fizetni. Tehát két nap alatt 11 forintos áremelést hajtott végre a töltőállomás.

Ezt egyébként minden további nélkül megteheti, az autósok döntik el, hogy melyik kúton tankolnak. Az mindenesetre érdekes, hogy pont azon a héten emelt árat a hétvégére a szóban forgó kút, amikor szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára egyébként 5 forinttal csökkent. (A benzinkutak közötti árkülönbségekről egy másik cikkben számolunk majd be.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2016.09.13 08:21

A cikkhez csak annyit, hogy minden bezinkuton szep nagy betukkel ki van irva az aktualis ar, boven azelott lehet latni, hogy bekanyarodna az illeto a kutra. Ha valaki nem nezi az arakat, csak behajt, az utana ne reklamaljon, hogy maskor vagy mashol olcsobb. Aki meg fillerbaszo, az vagy elore megnezi weboldalon, vagy ugyis tudja hogy mennyi a kornyezo kutakon az uzemanyag es a legolcsobbhoz megy. Ez a szamlara utolag racsodalkozas egy nagy marhasag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.09.13 08:19

@antitroll: "Azért körberöhögöm, ha valaki nekem megpróbálja megmagyarázni, hogy egy fillért is megtakarít azzal, ha 6x tankol 10 litert, minthogy inkább egyszer 60-at. "

Ez volt az elso gondolatom, hogy megis ki az az idiota, aki 9-10 litereket tankol :D

"Ugyanannyi km-re ugyanannyi üzemanyagot éget el, hacsak nem számoljuk azt a max 10 cm3-t, ami a többlet üzemanyag többlet tömege által okozott többlet fogyasztás... :-)"

Szerintem az allando benzinkut latogatas tobb plusz fogyasztas mint az uzemanyag cipelese.
Egy atlag auto mondjuk 1500 kg. Az a plusz 50kg uzemanyag nem dobja meg a fogyasztast.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

francois, 2016.09.12 23:59

A Shellnél éppen akció volt (lehet, hogy egyes kutaknál még most is tart), és ez megszűnt, valószínűleg ezért volt a szokatlan áremelés, amivel éppen hogy visszatértek az akció előtti árazáshoz. Ez főképpen ott jellemző, ahol vannak a közelben alacsony árszinten dolgozó üzemanyag kutak, és Budapest ilyen körzet. Tankolás előtt nem árt tájékozódnia annak, akinek fontos akár néhány forintnyi árkülönbség, hasznos például a Holtankoljak weboldala.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.09.12 21:07

Előrebocsátom, nem fikázásnak írom!
Ha "Buksza" egy modern kis diesel-t hajt, akkor a pár literes fillérbaszás sokba fog kerülni.
Egyrészt ezek nem szeretik, ha állandóan pár liter lötyög a tank alján. A kocsi üzemanyag ellátó rendszere olyan, hogy az üzemanyag felforrósodik, azt a tankba visszafolyatással hűti (keveredik a benne lévő hidegebb üzemanyaggal).
Másrészt ha mai kornak megfelelő(bb) részecskeszűrős adalékos, akkor minden egyes tankolásnál, amikor a kocsi érzékeli az üzemanyag töltést, egy tankra való adalékot pazarol el pár liter miatt. Ami nem olcsó, nem tart ki 150-180 ezer km-t, után kell tölteni jó pár tank üzemanyag áráért.
Azért körberöhögöm, ha valaki nekem megpróbálja megmagyarázni, hogy egy fillért is megtakarít azzal, ha 6x tankol 10 litert, minthogy inkább egyszer 60-at. Láthatóan "Buksza" előbbit műveli.
Ugyanannyi km-re ugyanannyi üzemanyagot éget el, hacsak nem számoljuk azt a max 10 cm3-t, ami a többlet üzemanyag többlet tömege által okozott többlet fogyasztás... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html