BUX
39138

Ezért nem vesznek a magyarok bioterméket

Bioterméket minden nyolcadik magyar fogyasztó szokott vásárolni, míg Európában átlagosan minden harmadik. A vásárlók zöme a biotermékeket egészségesebbnek tartja, ám a legtöbben azért nem vásárolják, mert túl drágának tartják - derül ki a Nielsen piackutató vállalat 54 országban végzett felméréséből.

NAPI, 2010. augusztus 19. csütörtök, 16:10

A megkérdezett magyar vásárlók 84 százaléka szerint a biotermékek egészségesebbek, 70 százalékuk úgy tartja, hogy bioélelmiszerrel elkerüli a növényvédő szereket és más mérgeket.

A magyar vásárlók 53 százaléka gondolja úgy, hogy a biotermékek mentesek a génmódosítástól, 48 százalékuk szerint termelésük kedvezőbb a környezet számára és 44 százalékuk gondolja úgy, hogy a vásárlásukkal is segítik a kistermelőket és a vidéki településeket.  Emellett 31 százalék azért vásárol biotermékeket, mert helyes magatartásnak látszik, továbbá úgy gondolják, hogy a bioélelmiszerek táplálóbbak (31 százalék) és jobban ízűek (25 százalék). A megkérdezettek 11 százaléka mondta az, hogy  helyteleníti a modern mezőgazdasági termelési módszereket.

A bioélelmiszerek magyar híveinek szempontjai nagyon hasonlítanak az európai átlaghoz  - állítja a Nielsen. Európában ugyanis a megkérdezettek első sorban szintén azért vesznek bioterméket, mert egészségesebb - legalábbis a átlagosan 67 százalék gondolja így. A fontossági sorrendben ezt követi  a növényvédő szerek és mérgek elkerülése (55 százalék), majd negyedik helyen a biotermelés környezetre gyakorolt előnyös hatása (52) szerepel. Más országokban viszont a génmódosítást kevésbé tartják fontosnak, mint nálunk.

A vizsgált 28 európai ország válaszadóit azonban nem mindenhol az ösztönzi legjobban bioárucikkek vásárlására, hogy egészségesebbek - mutat rá a Nielsen felmérése. Az osztrákok és svájciak számára például a biotermék fogyasztásának fő oka, hogy támogassák a kistermelőket és a vidéki településeket.

A biotermelés környezetkímélő hatását említették legtöbben a finnek, hollandok, norvégok és svédek közül. Legnagyobb mértékben a növényvédő szerek és más mérgek elkerülése vezérli a briteket, dánokat és németeket.

A vásárlók tartózkodásukat minden vizsgált országban azzal indokolták, hogy túl drágák ezek a termékek. A magyar biotermékeket nem vásárló fogyasztók 78 százaléka volt ezen a véleményen.

A magyarok 26 százaléka ugyanakkor nem gondolja azt sem, hogy a bioélelmiszerek tápértéke magasabb lenne vagy egészségesebbek volnának. Ez az arány hasonló az európai átlaghoz.

A Nielsen felmérése arra is rámutatott, hogy a magyarok 25 százaléka nem jut el olyan üzletbe, ahol bioterméket árusítanak. Európában ez az arány 12 százalékos.