A szervezet a terézvárosi csendrendelet felfüggesztését, illetve hatályon kívül helyezését várja a terézvárosi képviselő-testület szeptember 10-i rendkívüli ülésétől. Városi Péter önkényesnek, diszkriminatívnak és alkalmazhatatlannak nevezte az előírást, amely ráadásul alkotmányellenes is, hiszen bizonytalan megfogalmazásával sérti a jogbiztonság követelményét, korlátozza a gazdasági verseny szabadságát és a tulajdonhoz való jogot.

A rendelet gazdája, Kékesi Tibor MSZP-s képviselő a testületi ülésen ugyanakkor a csendrendelet hatályba lépésének november 1-jére való kitolását kezdeményezheti, további lehetőséget nyújtva az egyeztetésekre - mondta Hatvani Csaba alpolgármester, aki szerint a rendeletben több helyütt is pontosításra lesz szükség. Az alpolgármester szerint bármi is legyen a tárgyalások kimenetele, az önkormányzat továbbra is ragaszkodik a lakók és az üzletek közötti kompromisszumkényszerhez.

A kérdés megoldására a vendéglátósok a szeptember 15-i határidőig egy etikai kódex tervét terjesztik az önkormányzat elé, amivel a problémás egységek kiszűrése válik lehetővé. Ezen túl a tulajdonosok a jövőben szorosabban együttműködnének a rendőrséggel a problémák megelőzése érdekében, saját zsebből finanszírozva az erősítést.

A rendelet mintegy 800 vendéglátóhelyet érint, ezek a bevétel 40 százalékát a vitatott, este tíz és hajnali egy óra közti időszakban szerzik meg. A rendelet hatályban maradása tízezer fő elbocsátását is jelentheti, jelentős adó- és turisztikai bevételektől kellene elbúcsúznia az önkormányzatnak, a kerület üzleteinek és lakásainak értéke pedig drasztikusan csökkenne.

Az önkormányzati rendelet alapjaiban ingatja meg a terézvárosi vendéglátói rendszert, ami azért is érthetetlen, mert a kerület ezzel saját jól felfogott érdeke ellen cselekszik - véli a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) idegenforgalmi és vendéglátó osztályának elnöke. Szatmáryné Jähl Angéla megjegyezte: máskor is előfordult már, hogy egy önkormányzat a vállalkozások szabad versenyének korlátozására alkalmas rendeletet vezetett be, a BKIK hasonló ügyekben már korábban is az Alkotmánybírósághoz fordult.

A rendelet teljesen tönkreteszi Budapest éjszakai életét, hiszen az - csakúgy, mint Európa összes nagyvárosában - este 10 után indul - mondta el az általános vendéglátói véleményt osztva Schőn Zsuzsa, a Komédiás kávéház vezetője. A kávézónak az elmúlt egy év során nem volt peres ügye a hatóságokkal, így megkapta az engedélyt, hogy éjjel 1-ig nyitva tarthasson, ám nem egyszemélyes játszmákról van szó, az egész kerület életben maradása és jellegének megőrzése a tét.