Ezt a halat ne egye meg! - Figyelmeztetés érkezett

Higannyal szennyezett kardhal steak-ről érkezett riasztás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az Európai Unió gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) a belga hatóságtól.
Napi.hu, 2016. május 28. szombat, 10:21
Fotó: Napi.hu

A Seaboy márkanéven forgalmazott, 1 kilogrammos kiszerelésű, vietnámi eredetű fagyasztott termékből Magyarországra is érkezett. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető - adta hírül a hivatal.

A termékben a megengedett határértéket (1mg/kg) meghaladó mennyiségű, 1,22 mg/kg higanyt mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. A kifogásolt szállítmány azonosítója: VN56911009, minőség-megőrzési ideje 2017. december 19.

A szállítmány nyomon követése alapján a terméket az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság kivonja a forgalomból.

Egy másik RASFF hír szerint a vietnámi hatóság fokozott ellenőrzéseket végez különösen a nehézfémekkel kapcsolatban tömeges halpusztulás miatt.

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot. A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy ha valakinek otthon van az élelmiszerből, akkor azt ne fogyassza el.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2016.05.28 11:08

Nyilván érdekes, hogy azt a max 30 kg kardhalsztéket kivonják Magyarországról.

de talán az is érdekes lehet, hogy Magyarország miért ad le a rasff rendszeren rendkivül kevés riasztást , idén minössze 6 db ot miközben ezer felett jár már a teljes szám... ha csak lakosság arányosan is nézzük ez a harmada a többi ország átlagához képest..

vagyis megérne egy misét, hogy nálunk mi a fenét csinál a nébih, mondjuk harmad annyi pénzből végez harmad annyi laborellenőrzést vagy esetleg itt minden annyira rendben van hogy egyszerűen nincs mit lejelenteni... elnézvén az Orbán rendszer eddigi működését inkább az elöbbi a valószínübb :ODDD

Mindenesetre gyanúsan kevés a fogás és azt is hatalmas csindradattával van beharangozva..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html