Ezt biztos nem tudta a BKV-automatákról

Alapjaiban változtatták meg a jegy- és bérletvásárlási szokásokat az új típusú BKV-automaták, amelyek 2014 márciusa óta állnak szolgálatban.
Szász Péter, 2016. szeptember 16. péntek, 08:04
Fotó: Napi.hu

Budapesten már 354 új típusú BKV-automata működik, számuk pedig folyamatosan nő. Népszerűségük érthető, hiszen készpénzzel és kártyával is lehet fizetni, valamint nem csak jegyet hanem bérletet is lehet velük vásárolni.

Mára az automaták a teljes menetdíjbevétel 47-48 százalékát adják - tudtuk meg a BKK-tól. Ami pedig még ennél is meglepőbb, hogy bérletpénztárak részarányát a teljes bevételen belül 2,5 év alatt 71 százalékról 37,5 százalékra csökkentették. A fennmaradó részt az egyéb értékesítési pontok adják, mint például a posták vagy újságosok.

Nem csoda, hogy korábban a tömegközeledési cég igyekezett megnyugtatni az embereket: a pénztárosokat átképzik és nem teszik őket egyből utcára. Pedig az automaták hosszabb távon teljesen kiválthatják a hagyományos pénztárakat, igény pedig láthatóan van rájuk. Az elektronikus jegyrendszer bevezetése egy újabb mérföldkő lesz, de erre még várni kell egy kicsit.

A BKK kérdésünkre azt is elárulta, hogy a legnagyobb forgalmat a Bikás park a Kálvin tér és az Újbuda-központ metróállomás automatái bonyolítják. A Széll Kálmán téri gépek a felújítás után váltak népszerűvé, és az új ügyfélközpont építése alatt a Népligetben lévő berendezések bevétele is kiemelkedő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

palm, 2016.09.16 13:06

Személy szerint nem osztom ezt a hurrá optimizmust, és ahogy sokszor hallom az utastársakat, ők sem. A cikk azt sugallja, hogy sokan vásárolnak az automatáknál, ergo azok népszerűek lettek. Ilyen alapon az ÁFA is népszerű, hiszen mindenki fizeti.
Azt nem említik, hogy még mindig elég gyakran vannak komoly problémák az automatákkal, és aki tudja az inkább személyesen veszi meg a bérletet, de mivel sorban zárják be a jegypénztárakat, ez egyre nehezebbé válik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html