Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem meglepő módon alaposan átírja egy-egy térség gazdasági mutatóit, ha olyan volumenű beruházás érkezik, mint például a kecskeméti Mercedes-gyár, de a korábbi években az Audi győri, a Suzuki esztergomi megjelenése is ebben a ligában játszik.

Triplázás Bács-Kiskunban

A napokban jelentek meg a megyékre bontott gazdasági adatok, ennek apropóján megnéztük, mit jelentett a Mercedes megjelenése Bács-Kiskun megyének az egy főre vetített ipari termelés alakulásában - elég sokat. A gyár 2012 kezdte meg a termelést, ezért a 2011-es első féléves adatokkal mértük össze a friss adatokat.

Az idei második félévben egy Bács-Kiskun megyei lakosra 2,1 millió forint értékű ipari termelés jutott, ami több mint a triplája az öt évvel korábbi 649 ezer forintnak. Tehát elsősorban a részben a Mercedes-gyár beindulása miatt fejenként másfél millió forinttal nőtt a teljesítmény. A Bács-Kiskun megyei eredmény egyébként bőven meghaladja az országos átlag emelkedését, az ugyanis 1,1 millióról 1,4 millió forintra nőtt, ami 27 százalékos többlet öt év alatt.

Győr is szépen teljesít, Komárom-Esztergom gyengébben

Győr-Moson-Sopron megye is jól szerepelt. Az idén közel 4 millió forint ipari termelés jutott egy megyei lakosra, ez két és félszerese az öt évvel ezelőttinek. Ez pedig elsősorban a győri Audi-bázis számlájára írható. A Suzuki-gyár Komárom-Esztergom eredményeiben látszik, ám ebben a megyében mindössze 1 százalékkal 3,85 millió forintra nőtt az egy főre jutó ipari termelés. Ez azonban em a Suzuki miatt van, hanem döntően a Nokia gyár 2014-es bezárásának köszönhető.

Az említett megyékben természetesen sok más cég is hozzájárul az ipari termeléshez, de a főszerepet az autógyárak és azok beszállítói kapják az ipari teljesítményben.