Az új laptopok mellé mobil internetes előfizetés és mobiltelefon is jár az országgyűlési képviselőknek mintegy bruttó 666 millió forintért (a Közbeszerzési Értesítőben a szerződések nettó értéke, összesen 525 millió forint szerepel). Ezt a képviselők ingyen kapják, de legalább a közpénzből fizetett tarifák jóval alacsonyabbak az átlagemberek számára elérhetőnél. Igaz, a szolgáltatók által itt bevállalt kisebb, esetleg nulla nyereséget más, jóval nagyobb volumenű állami megrendeléseknél bőven lehet majd kompenzálni. (Szerdai cikkében a hvg.hu már arról írt, hogy május végén a kormány jelentősen csökkentette annak a mobilfrekvenciának a díjait, amelyre a Magyar Telekom a leginkább pályázik.)

Az Országgyűlés Hivatala (OH) rendkívüli sürgősségre hivatkozva hirdetmény nélküli tárgyalásos (nem nyilvános) közbeszerzésen választotta ki a szállítókat - s a három meghívott mobilszolgáltató közül a norvég Telenor magyar leányvállalatának nem jutott megrendelés.

A képviselőknek az új laptopokat a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt 175,8 millióért (nettó 138,5 millióért) a miskolci székhelyű Szinva Net Kft. szállítja. Egy gépre és a fajlagos szolgáltatásra nettó 601 ezer forint jut.

A parlamenti képviselők és az újonnan választott nemzetségi szószólók saját használatra, irodájuk felszereléseként, továbbá az OH által bérelt irodában az őket segítő munkatársak használhatják a mobilokat és szolgáltatásokat. A mobiltelefonokat és előfizetéseket (az OH meglévő 50 készülékére is) a Magyar Telekom Nyrt.-től vásárolják bruttó 488,9 millió forintért (nettó 385 millióért). Az alábbi táblázatból kiderült, hogy az Európai Unió területéről indított és fogadott hívásokra a Magyar Telekom 70 százalékos árengedményt ad. A távmunkaeszközökhöz (laptopokhoz) szükséges mobilnet szolgáltatást a Vodafone Magyarország Zrt.-től szerzik be 177,8 millió forintért (nettó 140 millióért). A szerződések értékét négy évre vonatkozó becsült összegként határozták meg. A szolgáltatókkal március 25-én már megállapodtak.

A nyertes ajánlatokban meghatározott díjtételek, egységárak:

1. Mobiltelefon:

  • Aktív SIM-kártyánkénti havi előfizetés díj: 1890 Ft/db/hó
  • SMS díja a havi ingyenes kvóta felett, egységesen szolgáltatási iránytól függetlenül: 10 Ft/db
  • Üzleti internet szolgáltatás díja 3 GB adatforgalommal: 1010 Ft/3 GB/hó
  • Bővítés 1 GB-onként: 300 Ft/1 GB/hó
  • EU területén roaming NET 500MB/ hét: 4 900 Ft/hét
  • Alap készülék egységára: 990 Ft/db
  • Android rendszerű készülékek ára: 24 990 Ft/db
  • iOS rendszerű készülékek ára: 48 990 Ft
  • EU területéről indított és fogadott hívások díjából adott kedvezmény mértéke: 70 százalék

2. Mobilnet:

  • Mobil Net kártya havi előfizetési díja 5 GB adatforgalommal: 864 Ft/db/5 GB/hó
  • Bővítés 1 GB-onként: 904,5 Ft/db/1 GB/hó
  • EU területén roaming NET díja (500MB/hét): 4800 Ft/hét

Vesznek számítógépeket és nyomtatókat is

Újabb hordozható számítógépeket is vásárolnak nyomtatókkal együtt: a Nádor Rendszerház Kft.-től nettó 355 millió forintért. Ez a szerződés négy évre becsült összege, ebből eddig 118,4 millióra kötöttek megállapodást. A Közbeszerzési Értesítő szerint 318 darab hordozható számítógépet és szoftvereket, 106 multifunkciós nyomtatót szereznek be, továbbá az eszközökhöz irodai, informatikai támogatást, festékanyagokat és helyszíni hibaelhárítási szolgáltatást, amit országosan az képviselők és szószólók számára bérelt legfeljebb 212 irodában kell nyújtani. (Irodát valamennyi képviselőnek és szószólónak bérelnek, míg lakást a budapesti lakóhellyel nem rendelkező képviselőknek, továbbá az alelnököknek és a frakciók vezetőinek.) A kft.-t szintén hirdetmény nélküli közbeszerzésen választották ki, a szerződést áprilisban írták alá.

A törvény szerint az irodai elhelyezés minden képviselő esetében "egy irodánál magában foglalja a megfelelő színvonalú irodai berendezést és felszerelést, továbbá az iroda vagy irodák működtetésével - így különösen a földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások beszerzésével - összefüggő kiadások biztosítását, valamint a képviselő által képviselői tevékenységének ellátásához igénybe vehető telefonszolgáltatást, internetszolgáltatást, műsorterjesztési szolgáltatást, telefaxszolgáltatást". Tehát mindezen költségeket az Országgyűlés Hivatala, azaz az állam állja.

Régi-új taxis a parlamentben

A taxis személyszállító partnerét is kiválasztotta az OH április végén: nettó 23 millió forintért az RT 5 Taxi Holding Kft.-t. A megbízás a keretösszeg kimerüléséig szól, Budapesten és a város 20 kilométeres körzetben, mintegy hétezer szállításra. A cég fuvarozta eddig is a hivatal dolgozóit haza, ha későig dolgoztak, illetve a parlamenti képviselőket a reptérre, ám az új szerződést még nem írták alá a felek. A munkára szintén pályázó Főtaxi Zrt. ugyanis jogorvoslati eljárás kezdeményezett az OH taxis közbeszerzése ellen, így ennek lezárulta után köthetnek majd megállapodást. A hivatal honlapjáról kiderül, hogy az RT 5 Taxival korábban, 2012 májusától 2014 áprilisáig kétszer, összesen bruttó 29,2 millió forintért szerződtek személyszállításra.