BUX
38275

Ezt jó, ha tudja a megmaradt szabadnapokról - minden dolgozó érintett!

Ha maradt nyárról szabadsága, akkor érdemes időben beosztani a napokat. Elmondjuk, mit érdemes tudni a szabadságnapokról.

Csernátony Csaba, 2017. szeptember 16. szombat, 12:38

Az év utolsó hónapjaiban célszerű a nyári szabadságolások után fel nem használt napokat kivenni, ugyanis a ki nem vett napokat csak meghatározott esetekben szabad átvinni a jövő évre vagy pénzre váltani.

Mennyi jár?

Alapesetben egy-egy dolgozónak 20 nap szabadság jár egy évben, azonban az életkor függvényében pótszabadság jár, ahogy a gyermekek után is újabb napokat lehet kivenni. Egy 24 éves gyermektelen munkavállalónak például 20 napja van egy évben, ezzel szemben egy három gyermeket nevelő 46 éves alkalmazott 37 napot vehet ki egy évben. Amennyiben a családban van fogyatékos gyerek vagy gyerekek, akkor miattuk fejenként 2 nap pótszabadságot lehet kivenni.

 

SzabadságmatekKorNapok száma25 éves kortól1 nap28 éves kortól2 nap31 éves kortól3 nap33 éves kortól4 nap35 éves kortól5 nap37 éves kortól6 nap39 éves kortól7 nap41 éves kortól8 nap43 éves kortól9 nap45 éves kortól10 napEgy gyermek2 napKét gyermek4 napKettőnél több gyermek7 nap
Forrás: Munka törvénykönyve, Buksza

A felsoroltak mellett az apák is kapnak a gyermekük születésekor extra szabadságot, mégpedig 5 napot, ikrek esetében ugyanez 7 nap. Ezt a szabadságot azonban legkésőbb a gyermek születése után két hónapon belül ki kell venni. A fiatal dolgozóknak is jár pótszabadság, ameddig be nem töltik a 18-ik életévüket, ők szintén plusz 5 napot kapnak. A föld alatt dolgozóknak, az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyeken naponta legalább 3 órát dolgozóknak szintén jár 5-5 nap pótszabi. Aki pedig igazoltan 50 százalékos egészségkárosodást szenvedett, annak ugyancsak jár a plusz 5 nap.

Mikor jár? Ki dönt róla? Mikor jár érte pénz?

A szabadságnapoknak csak a kisebbik részéről dönthet szabadon az érintett dolgozó. A szabályok szerint a munkáltatónak 7 napot maximum két részletben azokra a napokra kell kiadnia, amikorra kéri az a munkavállaló, akinek ezt legalább 15 nappal korábban közölnie kell. A szabadságot a munkáltatónak úgy kell kiadnia, hogy az alkalmazottnak évente egy alkalommal legalább 14 egybefüggő napig - azaz két hétig - ne kelljen dolgoznia. A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.

Átvinni a következő évre pedig csak a következő esetekben lehet:

az adott évre szól az a szabadság is, amelyből kevesebb mint 5 nap jut a következő évreha valaki októbertől dolgozik az adott cégnél, akkor március 31-ig veheti ki a neki járó szabadságotha a munkaadónál van kollektív szerződés, akkor a szabadság negyedét lehet áttolni a következő évreha a munkaadó és a dolgozó írásban egyezséget köt, akkor akkor az életkor szerint járó pótszabadságot a következő év végéig lehet kiadni. Erről azonban minden évben újból meg kell állapodni a munkaadóval.

Fontos szabály, hogy a szabadságot megváltani, azaz kifizetni nem  lehet, kivéve, ha megszűnik a munkaviszony.  A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.