A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek - ismerteti a GKI Energiakutató Kft.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 4-5 forintnyi áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 5-6 forintos áremelkedést mutatnak. Hétfőn, május 2-án várhatóan a benzin ára 0-3 forinttal, a dízel ára 2-4 forinttal emelkedhet, figyelembe véve az április 29-ei 2-2 forintos emelést is - írja a GKI előrejelzésében.

A benzin ára 339 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 329 forint/liter körüli szinten változhat.

Jobb a helyzet mint, egy évvel ezelőtt

Az elmúlt egy év során a benzin ára 12, a gázolaj ára 14 százalékkal csökkent. Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 21 százalékkal több benzint és 24 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.