Az idei első negyedévben a Suzuki eladásai 71,8 százalékkal nőttek éves összevetésben, amely jócskán meghaladta a teljes piac közel 30 százalékos bővülését. Ennek eredményeképpen piaci részesedése 3,8 százalékponttal nőtt, amelyet azért nem látni túl gyakran ebben a szegmensben.

Ennek apropóján felidézzük, hogy miként teljesített a márka az elmúlt 17 évben. Az adatok a Datahouse-tól származnak.

Az, hogy a Suzuki volt a legmeghatározóbb márka, amely a kilencvenes években képes volt "kisöpörni" a keleti kocsikat a magyar utakról három tényezőnek köszönhető:

  • 1992-ben megindult a Swift hazai gyártása.
  • A kocsi puritánsága folytán árban a vetélytársak alatt tudott maradni.
  • Ehhez az árhoz egyre "veszélyesebb" finanszírozási konstrukciókat ajánlottak (utóbbi persze a drágább márkákra is jellemző volt.)

Ez utóbbi konstrukciók "minősített esete" volt a 0 százalékos kezdőrészlet és a 10 éves futamidő, amely sok magánszemélyt vitt bele az autóvásárlásba és ezen piacon tarolt is a Suzuki.

Suzuki-lufi

Hogy az új Suzuki vásárlása mekkora lufi volt, azt a piaci részesedési adatok jól mutatják. 2007-ben a cég 18,6 százalékos részesedét tudhatott magáénak, 2008-ben 16,2-őt, de még 2009-ben is elérte a 13,4-et. 2010-ben azonban egy csapásra zuhant 5,2-re majd pedig 3,5-re. A részesedés visszaesésében persze az is szerepet játszhatott, hogy a Suzukit nem a válságálló flottapiacon volt jelentős szereplő.

Ebben az időszakban például az Opel folyamatosan 10,8 - 11,8 százalék között mozgott, vagyis a piac összeomlása ellenére tartotta azt az arányt, amelyet korábban.

A Suzuki azonban akkor amikor a teljes piac a negyedére zuhant, már nem kellett az embereknek, vezetőből marginális szereplővé vált, de csak egy rövid időre. A mélypont után rendre megelőzte a piacot, az igazi áttörést azonban az új Vitara 2015-ös megjelenése hozta el számára. 2016-ban már újra piacvezető lett, megelőzve az Opelt, a Fordot és a Skodát.

Idén ott tartunk, hogy az eladott Suzukik több mint hatvan százaléka és az összes autó közel 10 százaléka Vitara. Ehhez persze az is kellett, hogy a hadsereg bevásároljon a modellből, vagy, hogy korábban a rendőrséget, illetve a tájegységi fővadászokat is ezzel szereljék fel.

2001 és 2017 között a Suzuki legjobb éve 2002 volt, mikor a teljes 171,3 ezres újautó-piac 21 százalékát vitték el.

Merre tart a piac?

Az újautó-piac elmúlt pár éves szárnyalása nem hagyott alább idén az első negyedévben sem, tavaly több mint 116 ezer autót adtak el, a gördülőátlag (az elmúlt 12 hónap eladásai) pedig március végén elérte a 123,5 ezret.

Most a finanszírozási feltételek is sokkal szigorúbbak, amely egyben azt is jelenti, hogy a Suzikiéhoz hasonló lufi vélhetően nem alakul majd ki. Az is nagy különbség, hogy most sokkal erőteljesebb a használtautó-import, mint volt a válság előtt. Erről itt írtunk részletesen.

A képek forrása: Suzuki.