A kiskereskedelmi forgalom dinamikája hosszú idő után újra érdemi negatív meglepetést okozott, hiszen októberben csupán 2,6 százalékos volt a teljesítmény - írja Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. elemzője. Az elemzői konszenzus 4,3 százalékos éves bázisú növekedést mutatott. A gyenge október némiképp visszahúzta az eddigi erős 2016. évi teljesítményt, így az idei év első tíz hónapját tekintve 4,8 százalékkal bővült az ágazat értékesítési volumene.

Az előzetes adatokból az kiderül, hogy nem csak egy-egy terület gyengélkedett, hanem általánosságban csökkent a vásárlói kedv. Az élelmiszer-kiskereskedelem területén az idei év második legrosszabb növekedési ütemét regisztrálták, míg a nem élelmiszer és az üzemanyag kereskedelem esetén idén még nem volt ilyen gyenge a növekedési adat. Az utóbbi esetében vélhetően az üzemanyagárak emelkedése játszhatott meghatározó szerepet, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem tekintetében a tavalyi magas bázist érdemes említeni.

A negyedik negyedéves gazdasági teljesítményre vonatkozó első adat tehát kedvezőtlen lett, és amennyiben a héten megjelenő ipari teljesítményről szóló adatközlés is gyengélkedésre utal, akkor könnyen lehet hogy mostani várakozásunknak megfelelően valóban alacsonyabb sebességben ragadt a gazdaság az év utolsó hónapjaiban. Messzemenő következtetéseket persze nem érdemes levonni egy adatból, mindenesetre ez alátámasztja az ING jelenleg pesszimistának tűnő, 1,9 százalékos negyedik negyedéves GDP-előrejelzését.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. elemzője is szemmel látható lassulásról ír, bár szerinte novemberben és decemberben visszatérhet 4 százalék közelébe a növekedési ütem, hiszen a munkaerőpiac továbbra is rendkívül feszes és a bérnövekedés üteme reálértékben számítva is jelentős. A szakértő a lassulás ellenére is arra számít, hogy a háztartások fogyasztása adja a GDP növekedés gerincét az idei utolsó negyedévben és jövőre is.

Oszlay András, a Takarékbank Zrt. szakértője 4,6 százalékos növekedést várt októberre. Kiemelte az üzemanyagfogyasztás visszaesését, amelyben előrehozott vásárlások is szerepet játszhattak, ugyanis októberben emelkedett a benzin és gázolaj jövedéki adója  egy új szabályozás alapján, tehát aki tehette, az szeptemberben többet tankolt az átlagosnál az októberi tankolások kárára. Ez tehát átmeneti jelenség is lehet, mindamellett a lassulás a többi szegmenst is érintette, ami egy kicsit tompítja a negyedik negyedévi háztartási fogyasztás növekedési ütemének gyorsulásával kapcsolatos várakozásaikat.

Az első tíz hónapban a kiskereskedelmi forgalom bővülése így is 5 százalék körüli volt, és a karácsonyi vásárlások a várakozások alapján a tavalyit jóval meghaladhatják, így a 2 százalékos, vagy azt egy kicsit meg is haladó GDP-növekedés idén továbbra is reálisnak látszik. Jövőre pedig az eddigi bejelentések alapján jelentős bérkiáramlás várható, ami a kiskereskedelmi forgalom alakulásában is komoly mértékben látható lesz majd.