- Eddig csak régiós vezetője volt a GE-nek, miért volt szükség most magyarországi vezetőre?

- Korábban már volt magyarországi vezető, de később a GE megváltoztatta a stratégiáját és a régiós megközelítést választotta. Így akkori vezetőnk a V4 országokért együtt felelt. Magyarország ma is a 21 országból álló régió szerves része, de mivel igen jelentős a jelenlétünk Magyarországon, úgy döntöttünk, hogy kell egy vezető, aki a GE-t helyi szinten képviseli, illetve fordítva, az országot képviseli a globális cégben.

Joerg Bauert 2013. október 1-től a GE Magyarország elnökévé nevezte ki Peter Stracar, a GE első Közép és Kelet-Európáért felelős vezérigazgatója. A szakember Bonnban született, tanulmányait részben Budapesten végezte és eddig összesen majdnem 12 évet dolgozott Magyarországon. A német mellett angolul és magyarul is beszél. Bonnban, Kölnben, Oxfordban és Budapesten tanult; Üzletvezetés (Diplomkaufmann), illetve Master in International Management (CEMS MiM) tanulmányokat folytatott. Emellett képzett kereskedelmi bankár, és okleveles coach. Bauer szakmai pályafutása során 2000-2005 között az Audi Hungaria Motor Kft.-nél dolgozott Győrben, ahol a pénzügy, vám és adó területeket irányította. A GE-nél az elnökség mellett továbbra is ellátja a GE Healthcare Kelet-Európa Pénzügyi Igazgatói feladatait és maradt a GE Hungary Kft. egyik ügyvezető igazgatója is.

- Mi az Ön fő feladata?

- A GE-nél alapelv, hogy a különböző egységeknek viszonylag nagy a függetlensége, ám évek óta zajlik egy folyamat, ami a munka országon belüli jobb koordinációjával sokkal hatékonyabbá teszi a céget. Igyekszünk tehát megerősíteni a cégen belüli együttműködés alapjait, de ezzel egy időben a közép-kelet-európai stratégiánkat is fejlesztjük, hiszen nem szabad arról sem megfeledkeznünk. A Magyarországon termelt termékeink mintegy 98 százaléka exportra megy, ezért szoros kapcsolatban állunk a régió többi országával - a világ 160 országába szállítunk.

Ezen felül igyekszünk minél több innovációt ebbe a régióba csábítani illetve nagyobb hozzáadott értékű tevékenységet végezni itt. Ez egy folyamat része, amikor "karbantartjuk", újraépítjük az itteni tevékenységi portfóliót. Mindezt azért tesszük, mert szándékunk szerint jó partnerek akarunk lenni az ország és az egész közép-kelet európai térség gazdasági növekedési erőfeszítéseinek együttes elősegítésében.

Ez egy win-win szituáció: mi exportálunk, Magyarország exportálni akar, a GE fejleszti a feldolgozóipart, az innovációt, ami ugyancsak célja az országnak, a GE munkahelyeket hoz létre, amik versenyképes termékekkel látják el a hazai és a világpiacot. Ez egybeesik azzal, hogy az ország munkahelyeket szeretne. A GE összeköti a határon átnyúlva az országokat például az ösztöndíjprogramjaival, és ha megnézzük, Magyarország is ugyanezt csinálja a visegrádi együttműködés erősítésével.

Erősen hiszünk benne, hogy a Közép- és Kelet-Európa versenybe tud szállni Brazíliával, Oroszországgal és Indiával is - nemcsak a tőke vonzerőt tekintve, hanem gazdasági méretben is, hiszen a régió 130 millió lakosa az indiai és a kínai GDP közötti értéket termel. Az egyetlen hátrány, hogy az itteni régióban nem egy, hanem több országról beszélünk. Ebben tud segíteni a V4+, hiszen ezek az államok összeállva közösen építhetik fel a brandjüket és sokkal vonzóbbak lehetnek a kintről jövő befektetők számára.

- Egy egységként tekintenek a régióra?

- Igen. Bár az én felelősségem Magyarország, nem feledkezem meg arról, hogy ez a nyitott gazdaságú ország mennyire beágyazódik a régiós és az európai gazdaságba. A GE az országban globális növekedési trendekre (energia, egészségügy, víztisztítás, repülés) épülő hatalmas technológiagyártó kapacitásokat üzemeltet. Ráadásul azok a piacok, amelyeket a GE növekedési területeknek tart, nagyban egybeesnek azokkal, amelyekről Magyarország az utóbbi időben sokat beszél.

- Hogyan látja a GE Magyarországot?

- Számunkra Magyarország leginkább az európai otthonunknak felel meg. Az ország méretéhez képest arányaiban ugyanis itt vagyunk jelen a legnagyobb létszámban, de említhetném azt is, hogy nincs még egy másik ország Európában, ahol ennyi tevékenységet végezne egyszerre a GE. Ez azonban nem elég, így továbbra is szeretnénk erősíteni a tudományos együttműködéseinket, amelyek segíthetnek abban, hogy ne csak elkészítsünk, hanem ki is fejlesszünk itt új technológiákat.

Nagyobb méretért kattintson!

Fontos az ország azért is, hogy mert ha a helyben kifejlesztett technológiáinkat viszontlátjuk az emberek mindennapjaiban, infrastruktúra formájában, az segíthet minket az országon kívüli értékesítéseknél is. Például amikor egy újfajta utcai led-világítást meg tudunk mutatni a külföldi vevőinknek, hogy lám, ez itt már a gyakorlatban is működik.

Az elkötelezettségünket jól mutatja, hogy az utóbbi három évben jelentősen növeltük a helyi beszerzésünket, melyek így a tavalyi év végére elérték a 900 millió dollárt (210 milliárd forint). Van közel 2000 magyar beszállítónk, a külső igényeink 65 százalékát már ők fedik le, ami igen magas arány. A következő lépés, hogy ezek a cégek globális beszállítókká váljanak - erre van is már jó pár pozitív példa, ám kétségtelen, hogy akadnak területek, ahol lenne még lehetősége előrelépni a vállalkozásoknak. Emellett a GE tulajdonában levő Budapest Bank kiemelten kezeli a magyar kisvállalkozói kör fejlesztését.

- Mi a véleménye a magyar munkaerőről?

- A GE sokfajta munkavállalót alkalmaz: a mérnököktől a pénzügyi szakembereken keresztül szakmunkásokig számos területen vannak munkavállalóink. A magyarokra általában jellemző a kiváló problémamegoldó képesség, hiszen rövid GE-s képzést követően általában jó ötletekkel állnak elő és nagyon motiváltak.

Amennyiben csak az egészségügyi üzletágunk fejlesztési szervezetét nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy az együttműködéseinkkel együtt mintegy 250, magasan képzett mérnök fejleszt új szoftvereket ebben az országban a világpiac számára. Ennek köszönhetően például a világon ma már minden negyedik MR-vizsgálatot olyan rendszeren keresztül végeznek, melyet a magyar agyak által kifejlesztett szoftvernek köszönhetünk. Összességében tehát azt mondhatom, hogy elégedettek vagyunk, e nélkül egyébként nem is fektettünk volna ennyi energiát és tőkét az országba 1989 óta.

Fontos kiemelnem, hogy a magyarországi terjeszkedésről szóló döntések mind a globális versenyben születtek, azaz például a létszámbővítések szükségességét komoly számításokkal kellett alátámasztanunk.

- Mi az, amivel kevésbé elégedettek?

- Hallattuk a hangunkat a bankadókkal kapcsolatban. Miután az ipari, pénzügyi és szolgáltatási projektjeink nagy része 10-15 éves időtartamú, kiemelten fontos számunkra a jogi és gazdasági stabilitás, valamint a kiszámíthatóság. Az elmúlt időszakban jelentős fejlődést láttunk e kérdésben Magyarországon és a régióban. Hisszük, hogy ez a kedvező folyamat folytatódik a jövőben is.

- Ezek mind szempontok voltak, amikor GE nemrégiben Budapestet választotta új globális üzleti szolgáltatóközpontja székhelyéül?

- Ige, ezeket is figyelembe vettük a sok szempont között. A világon mindössze öt ilyen központunk van, a másik négy a kínai Pudongban, a mexikói Monterrey-ben, a szaúd-arábiai Rijádban és az egyesült államokbeli Cincinnatiben működik.

Nagyobb méretért kattintson!

A GE számos üzletággal rendelkezik; jelenleg a világ több mint 170 országában működnek egységeink. Tevékenységünk széles skálája és kiterjedt volta, valamint az ez ezzel együtt járó sok felvásárlás nagyfokú komplexitást eredményez. A globális üzleti szolgáltatóközpontok létrehozása a világ különböző pontjain a GE összvállalati stratégiájának részeként zajlik a támogató funkciók egyszerűsítése és központosítása cégett. Célunk, hogy a megosztott folyamatok révén alacsonyabb költségek mellett biztosítsunk jobb eredményeket saját üzletágaink és ügyfeleink számára egyaránt. Ezzel erősebbé tehetjük az együttműködő munkakultúrát, illetve kiszélesíthetjük a legjobb gyakorlatok és az iparági ismeretek funkciók közötti megosztását is. Mindez elősegíti, hogy munkatársaink eredményes karrierpályát fussanak be, emellett számos lehetőséget kínál látókörük bővítésére, erősségeik és folyamatirányítási készségeik továbbfejlesztésére, potenciáljuk maximális kiaknázására.

- Egy jövőbeli befektetésnél jó eséllyel indulna Magyarország?

- Organikusan lehet csak fejlődni. Óriási a GE jelenlét az országban. Minden döntés meghozatala előtt számos szempontot vesz figyelembe a cég, így többek között azt, hogy mekkora és milyen távol van az adott piac, milyen fejlődési lehetőség áll az ország előtt. Nem csoda, hogy az utóbbi időben egyre több befektetésünk megy a fejlődő piacokra, ennek is köszönhető, hogy immár bevételeinknek több mint 50 százaléka az USA-n kívülről származik.

Bár a helyi piacok mindig is fontosak voltak a számunkra, de a magyarországi termékeink 98 százaléka exportra megy, így azt is figyelnünk kell, hogy egy adott terjeszkedés hogyan segíthet abban, hogy a környező országokban is nőni tudjunk.

- A magyar kormány tervei szerint 2020-ra Budapest startup főváros lesz. Ez mennyire segítené az Önök munkáját?

- Mindenképpen segítene, azonban ennek elérése nem lesz egyszerű feladat. Ha megnézzük a világ jelenlegi startup központjait, például Izraelt, vagy Szingapúrt, akkor azt látjuk, hogy nem lehet erőszakkal létrehozni az ilyen tudásközpontokat. A lényeg, hogy lefektessük a megfelelő alapokat és utána hagyjuk a szférát magától nőni.

Nekünk azért is lenne pozitív, ha minél több innovatív cég jönne létre az országban, mert a GE létrehozott egy platformot - a Predixet -, amely képes az ipari nagy adat feldolgozásával összefüggő komplex igények kezelésére. Bármilyen rendszerre vagy gépre - a sugárhajtóművektől az MR-gépekig - fejleszthetők alkalmazások, amelyek az ipari internetre kötve távolról menedzselhetők. A platformra épülő új megoldások könnyen integrálhatók a vevőink már meglévő szoftveres és adatkezelő infrastruktúráival, ami a termelékenység növekedését, kevesebb hulladékot és hatékonyabb üzemeltetést eredményez.

A globál GE a platformot adja tehát, nem az összes megoldást, így mindig lesz hely az olyan kreatív embereknek, akik akár a következő Google-t is feltalálhatják - a GE rendszerének köszönhetően.

- Önök az elsők között írták alá a magyar kormánnyal a stratégiai megállapodást. Miért volt ez fontos a GE számára?

- Van néhány másik ország is a világon, akivel hasonló partneri megállapodást írtunk alá, számunkra a magyar megállapodás azért volt fontos, mert ezáltal újra megerősíthettük elkötelezettségünket az országgal szemben és az ország velünk szemben. Régóta vagyunk itt, már az összes kormánnyal dolgoztunk együtt 1989 óta, így mondhatnám azt is, hogy majdnem minden, amit csinálunk, az ország érdeke is.

- Mondhatjuk tehát, hogy elégedettek a megállapodással?

- Mivel a megállapodás nem tartalmaz semmilyen kötelezettséget ezért nehéz lenne ezt így kijelenteni. Ahogy mondtam, ez számunkra inkább az együttműködés közös érdekek és értékek mentén zajló folytatását jelenti.

- A megállapodás része, hogy félévente összeülnek a kormánnyal megbeszélni az eddigi eredményeket és a jövőbeli terveket. Miről volt szó a legutóbbi tárgyaláson?

- Ez nem egyedi, a legtöbb olyan országban, ahol jelen vagyunk, időről időre egyeztetünk a kormányzattal. Magyarországon ez a stratégiai megállapodás ernyője alatt jobban strukturált. A legutóbbi tárgyalások során a magyarországi exportnövekedési lehetőségekről és az új munkahelyek teremtéséhez kapcsolódó konkrét lépésekről esett szó.