Ezt tervezi a kormány lakástámogatás-fronton

A kormány nem ment meg minden, bajba került deviza-jelzáloghiteles adóst.
NAPI, 2010. június 29. kedd, 13:20
Fotó:

Két év alatt 100 ezer forint fölé emelné a lakás-takarékpénztári befizetések jelenleg 72 ezer forintos éves állami támogatásának összegét, szociális bérlakásokat építettetne, ám nem szándékozik minden bajba jutott devizahitelest megmenteni a kormány - derült ki Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár az Origónak adott interjújából.

Az államtitkár leszögezte, hogy a korábbi nagyvonalú kamattámogatási rendszer és a szociálpolitikai rendszer biztosan nem tér vissza eredeti formájában; a korábban emlegetett 40 ezer lakást azonban öt éves távlatban, fokozatosan meg lehet közelíteni.

A bérlakásépítés felfuttatásához egyrészt kimunkált szabályozási környezet, másfelől hosszú távon kiszámítható és törvényileg garantált lakbér-támogatási rendszer kell - mondta Bencsik, aki szerint a piaci árak megfizetésére képtelenek számára létre kell hozni a szociális bérlakások rendszerét.

A bajba került jelzálogadósok kisegítésére létrehozandó eszközkezelő alap nem feltétlenül fog mindenkit megmenteni. Bencsik elmondása szerint "senki sem gondolhatja azt, hogy az állam minden körülmények között kihúzza a bajból, amibe túlzott, ésszerűtlen kockázatvállalással keveredett".

Bencsik szerint a Nemzeti Épületrekonstrukciós és Épületenergetikai Program jövőre fog elindulni, tehát a következő év harmadik negyedévére készülnek el az első kivitelezések; a jelenlegi utófinanszírozás helyett elő- vagy párhuzamos finanszírozásra épül majd a program.

HOZZÁSZÓLÁSOK