Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU 15 nyugati országában emelkedett, az USA-ban és a FÁK régióban csökkent a bevétel - mondta Bogsch. Romániában és Kínában meredeken nőtt a forgalom, miközben Oroszországban rubelben nőttek, euróban csökkentek az eladások.

Az adózott eredményre a rubel 2015 első kilenc hónapjához képest mért 18,2 százalékos visszaesése, az értékesítési költségek növekedése és egy licenctermék, a Lisvy 10 millió euró költségű visszahívása hatott negatívan, de így is alig egy százalékkal maradt el a tavalyitól. Szerencsére a Cariprazine európai forgalmazására a Recordatival kötött harmadik negyedévi licencmegállapodasból 10 millió eurós mérföldkő bevétel folyt be - mondta a cégvezető.

Jelentősen csökkentek idén a k+f költségek is, mert bizonyos klinikai vizsgálatok később indultak be. Eddig 9 százalék az idei k+f-arány, szemben az eredetileg tervezett 12 százalékkal. A bruttó fedezeti hányad valamelyest csökkent, de a számítottnál kevésbé - sorolta Bogsch.

Magyarországon 2,3 százalékkal nőtt a forgalom, miközben az EU-ba irányuló export fele nyugatra, másik fele az újonnan csatlakozott keleti országokba került. A nyugati térségbe irányuló forgalom egyébként - elsősorban az Esmyának köszönhetően - 8 százalékkal nőtt. Összességében viszont csökkent az orális fogamzásgátlók bevétele.

Lengyelországban az influenzajárvány növelte a forgalmat, míg Romániában a nagykereskedelmi készletek feltöltése. Ukrajnában tovább csökken a vásárlóerő, szemben az orosz piaccal, ahol rubelben csaknem 10 százalékos volt a növekedés.

Az amerikai piacon elért árbevétel csökkenést ellensúlyozta a Cariprazine első royalty bevétele, ez az első 6 hónapban 3,4 millió dollárra rúgott. (Az elszámolás negyedéves csúszással történik.) Kínában az első kilenc havi forgalom elérte a 61 millió eurót, ez a negyedik negyedévben már alig fog nőni, úgy is, hogy az ottani vegyes vállalat már teljesen a Richter tulajdonában áll. Latin-Amerikában 16 millió euróra nőtt az árbevételük, ennek zömét a nőgyógyászati termékek adják. Utóbbi termékek egyébként már a teljes forgalom több, mint egyharmadát adják, arányuk a magyar piacon 10, az oroszok 20, az EU15-ben és az USA-ban több, mint 80 százalék.

A 2010-es akvizíció hatása továbbra is jelentős, a Grünenthal portfólióból 35, az Esmyából 48 millió eurós bevétel származott. A két akvizíció megtérülése igen jó, de ennek egy részét a nyugat-európai hálózat további fejlesztésére fordítja a Richter - mondta a Napi.hu kérdésére Bogsch.

A Finox megvásárlásával - miután megszerezték az USA-n kívüli globális értékesítési jogait - egy női fertilitással összefüggő innovatív bioszimiláris termék került a Richterhez. E termék számai majd a negyedik negyedévben jelennek meg.

A Lisvy visszahivásáról a vezérigazgató elmondta, a licencadó Bayer értesítette a Richtert, hogy a stabilitási tesztek bizonyos minimális eltérést mutattak a törzskönyvben leírtakhoz képest, ezért került sor a termék visszavonására októberben. A Bayer egyelőre nem szállítja a terméket. A bevételkiesés és a visszahívás költségei most csökkentették ugyan az eredményt, de Bogsch utalt arra, hogy ezért végeredményben a Bayer viseli a felelősséget.

Bogsch az idei várható számok kapcsán elmondta: az összesített árbevétel euróban árnyalatnyival magasabb lehet mint tavaly, szemben a korábban várt 0-5 százaléka közötti visszaeséssel. A különbséget a rubel valamelyest látható magára találása magyarázza. A magyar piacon a tavalyihoz hasonló forgalom várható. Lengyelországban zloty-ban a tervezettnél magasabb, 5 százalékos lehet a forgalom növekedése.

Az EU-15-ben változatlanul 8 százalékos forgalomnövekedésre számít a cég. Változott a kép Oroszországban, a korábban jelzett 18 milliárd helyett 18,5 milliárdos bevételre számítanak. Ukrajnában minimális a növekedés, míg a többi FÁK-országban a korábbi húsz százalék helyett 10-15 százalékos visszaesést várnak, ahogy az USA-ban is a 15-20 helyett legfeljebb 10 százalékos visszaesésre számítanak. Kínában nem változik az év eleji 65 millió eurós forgalom előrejelzésük, annak ellenére, hogy ebből 61 millió már megvan. Az Esmya forgalma nem változik, a Grünenthal-portfólió eladásai viszont rosszabbak, a várt 50 millió helyett most a 45 millió euró látszik reálisnak. Az 58-59 százalékos bruttó fedezeti hányad elvárásaik most is reálisak, a K+F kiadások aranya viszont a várt 12 helyett idén csak 10 százalék lesz - árulta el Bogsch.

A rubelbevételek 25 százaléka a helyben felmerülő értékesítési kiadásokra megy, a többi pénzt folyamatosan váltják át forintra, nem spekulálnak az árfolyamváltozásra és nem is tartanak például orosz állampapírt a portfóliójukban - mondta a Napi.hu kérdésére Bogsch Erik.

A Richter az idei termékvásárlás után jelenleg 42 milliárdos nettó készpénzállománnyal rendelkezik, és - mint a vezérigazgató elmondta - továbbra is tervezi a termékportfóliója erősítését akvizícióknál. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy pillanatnyilag a Richternek nincs konkrét akvizíciós célpontja.

(A szerző rendelkezik Richter részvényekkel.)