Ezt tervezi az állam a Postával - interjú Németh Lászlónéval

A Magyar Postának az e-közigazgatás részévé kell válnia, de nagyon fontos a takarékszövetkezeti integrációval való még szorosabb együttműködés és a nemzeti közműszolgáltató tevékenységébe való bekapcsolódás is - mondta a Napi.hu-nak Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.
Napi.hu, 2014. november 3. hétfő, 11:43
Fotó: Napi.hu

- Az államnak - a kispostákon közigazgatási ügyintézést lehetővé tévő Postai Agorán, a központi címregiszter kialakításán és a hibrid kézbesítési és konverziós rendszer bevezetésén túl - milyen tervei vannak még a Magyar Posta Zrt.-vel?

- A Postának az e-közigazgatás részévé kell válnia és ott aktív szerepet betöltenie - ezt szolgálja a három új funkció. Ha pedig további döntések születnek arról, hogyan akarjuk kiterjeszteni az elektronikus közigazgatási rendszert, e három projekt tapasztalatai alapján lehet majd az irányt megszabni.

A pénzforgalomnak is aktív részese kell, hogy legyen a Posta. Azokkal a stratégiai együttműködésekkel, amelyekről a Napi.hu-nak adott interjúban Szarka Zsolt vezérigazgató is beszélt, fel tudtuk építeni azt a kapcsolatrendszert, amellyel mindez fejleszthető. Részben az FHB-s kapcsolatra gondolok, de fontos terület a takarékszövetkezeti integrációval való még szorosabb együttműködés is. Az, hogy a postahelyeken lehetőség lesz az állami szolgáltatások mellett pénzügyi szolgáltatások igénybe vételére is, azért fontos, mert nincs minden településen takarékszövetkezeti kirendeltség. A két hálózat - a Postáé és a takarékszövetkezeteké - együtt olyan rendszer, amely bárhol igénybe vehető. Egy adott takarékszövetkezet termékeinek hozzáférhetőségét nyitjuk ki jobban azzal, hogy hozzákapcsoljuk a környéken elérhető postákat.


Napi.hu, Földi D. Attila

Komoly kihívás lesz a Posta számára a nemzeti közműszolgáltató tevékenységébe való bekapcsolódás is. Ezt kétféle szempontból kell megközelíteni. Egyfelől ígéretet tettünk magunknak, hogy az a közműszolgáltató, amit felépítünk, a lehető leghatékonyabban működi majd. Ez úgy lehetséges, ha minden, az állam számára rendelkezésre álló eszközt kihasználunk. Ilyen eszköz a Posta: ott van mindenütt, az ügyfélszolgálatok működtetésére tökéletesen alkalmas. Másfelől ezzel értelmes feladatot adunk a Postának, hiszen a hagyományos levélforgalom csökken - persze nem csak Magyarországon. Olyan tevékenységgel kell tehát kiegészíteni a Posta működését, ami illik a társaság tradícióihoz és méltó helyének megőrzéséhez. Az nem megoldás és méltatlan is, ha a postákon csokit, plüssmacit árulnak.

- A Postai Agora projekt 100 százalékos uniós támogatásból valósult meg, félmilliárd forint értékben. Más fejlesztésekhez is lesz EU-forrás?

- Az uniós források következő hétéves periódusára az operatív programok jóváhagyása most zajlik, ez november közepére fejeződhet be. Az e-közigazgatásnál számítunk az EU-támogatásokra, de a többi tevékenység nem feltételen igényel uniós forrást. Ha tudunk EU-támogatást hozzárendelni a fejlesztésekhez, az nagyon jó, de például az új funkciókat kiszolgáló ablakok kialakítása önmagában postai finanszírozásban is megéri.

- A 40 kistelepülés után a városokban is megjelennek majd a közigazgatási ügyintézésbe bekapcsolódó posták?

- Arról, hogy a különféle hálózatokat hogyan kapcsoljuk össze, zajlanak az egyeztetések, de konkrétumok még nincsenek. Először azt kell megnézni, milyen lefedettséget biztosít a takarékszövetkezetek és a Posta hálózata, a többi kormányzati döntés lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ABCYQ, 2014.11.03 15:00

@unortodox: Minden területen "fejlesztenek",de a fizetések a modern rendszerek használatához hol vannak???

Az osztrákokat sosem fogjuk utólérni,ahhoz a fejekben is változtatni kellene.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

StoneHeart, 2014.11.03 13:38

"Olyan tevékenységgel kell tehát kiegészíteni a Posta működését, ami illik a társaság tradícióihoz és méltó helyének megőrzéséhez."

Ajaj. Akkor mindent hatalmas nagy könyvekbe fognak felvésni. Ha Mariska elfelejti Pistának a másik nagy könyvbe átmásolni, akkor nem is fog a dolog létezni és nem fogják megcsinálni. Te pedig mehetsz Istennel hajba, hogy te pedig azt a szolgáltatást megrendelted. De, ha mégis megcsinálják annak az átfutási ideje 6-8 munkanap. Amit jó esetben, rendes informatikai rendszerrel 5 perc, és minden illetékes tud róla. De ez a magyar posta, ahol a tradíciók a fontosak, nem az ügyfél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tibi27, 2014.11.03 13:19

Ez nem Posta Agora Projekt, hanem Posta Agónia Projekt...

Ha ezek veszik a kezükbe az ügyet, akkor a Postára keresztet vethetünk, mert ami értelmes lesz, azt kilopják, a többit meg tönkreteszik...
:(((

Kedves unortodox! Az Osztrákoknál már 40 éve 10x magasabb a fizetés, mint itt. Arra miért kell még 50 évet várni, hogy elérjük??? Az is régóta esedékes, nem?
Amit a piac nem old meg, azt majd ti megoldjátok. "Na, brávó!" Abban nem lesz köszönet... :(

HB.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

becquerel, 2014.11.03 12:52

Buntetlenul meg lehet uszni a korrupcios ugyet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.03 11:55

..régóta esedékes ...,mint az osztrákoknál ..,de miért kellett erre 20 évet várni ??..nem a neoiberalizmus miatt ??...a piac mindent megold ...vagy mégsem ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html