CEU - ez lehet a végjáték

A Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektora szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentései arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést az intézmény ügyében. Erről Michael Ignatieff a Szijjártó Péternek küldött levelében írt.
Szász Péter, 2018. november 22. csütörtök, 19:54
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

"A hét folyamán a sajtónak adott nyilatkozatai során az eddigi legvilágosabb jelét adta annak, hogy 2019. január 1-jén a kormányuk ki fogja szorítani a CEU-t Magyarországról" - kezdte levelét Michael Ignatieff. A miniszter azt állítja, hogy a CEU nem végez oktatási tevékenységet New York államban; a kormány bizonyára ezzel indokolja majd a döntését - tette hozzá a rektor az MTI tudósítása szerint.

Amennyiben ez a kormány döntése, akkor az figyelmen kívül hagyja a törvényben megszabott feltételeket. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítása világosan fogalmaz arról, hogy annak eldöntése, hogy egy külföldi oktatási intézmény folytat-e felsőoktatási képzést a származási országában, az adott ország oktatási hatóságának kompetenciája - áll a dokumentumban.

New York Állam Oktatási Hivatala több alkalommal is tájékoztatta a magyar kormányt arról, hogy a CEU felsőoktatási képzést folytat New York államban. Michael Ignatieff úgy fogalmazott: "az nem lehetséges, hogy Ön ezekről a hivatalos levelekről nem értesült. Ezek létezése hónapok óta nyilvános".

Mint írta, Szijjártó Péternek értesülnie kellett arról is, hogy 2018 áprilisában látogatást tett a Bard College-on az akkori felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László, valamint a Magyarország és New York állam közötti tárgyalásokért felelős miniszterelnöki megbízott, Altusz Kristóf.

A CEU kuratóriumi tagjainak és kuratóriumi elnökének jelenlétében egyértelműen kifejezésre juttatták, hogy a CEU oktatási tevékenységet létesített a Bard College kampuszán. Michael Ignatieff hozzátette: Altusz Kristóf eredményes tárgyalásokat folytatott a New York-i kormányzó fő jogtanácsosával 2017 nyarán, ezek vezettek ahhoz a megállapodástervezethez, amelyre a CEU mint jövőbeli magyarországi működésének alapjára tekintett.

Ez a dokumentum továbbra is egy lehetséges megállapodás alapját képezi.

a CEU tizennyolc hónapja keresi a megoldást arra, hogy Magyarországon maradhasson

 

írja Michael Ignatieff. Szijjártó Péter kijelentései azonban arra utalnak, hogy a kormány már meghozta a döntést.

"Miniszterként Önt és a kormányt terheli a felelősség azért a kárért, amit Magyarország felsőoktatása és az ország nemzetközi hírneve elszenved az Önök döntései miatt" - zárta levelét a CEU elnök-rektora.

Szijjártó Péter hétfőn brüsszeli sajtóértekezletén újságírói kérdésre azt felelte, hogy a kormány egyelőre nem látja bizonyítottnak, hogy az intézmény valóban oktatási tevékenységet folytat az Egyesült Államokban.
"Nem tudok arról, hogy előkészületben lenne olyan felhatalmazás, amely azért születne számomra, hogy egy újabb (felsőoktatási együttműködési) megállapodást írjak alá" - mondta akkor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.26 20:53

@zappara: "civilizált országban még nem számoltak fel egyetemet"

Hát igen, a csehek, lengyelek és szlovákok szimplán nem engedték be Sorost, egyetemestül-civilszervezetestül, soha. Igaz, NÁLUK nem is lehetett egy sorostanítvány "ex"-liberális hatalmon soha.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2018.11.26 20:30

@zappara: ugyan az az érzésem sokszor, hogy az a rendszer, ami mára kialakult annál is rosszabb (a réginél)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2018.11.26 20:28

@Panzerkraftwagen_Drei: miért tapsolnék és miért visítablék..egyáltalán miért foglalkoznék vele..de ha vkki politikai szempontok szerint meg akarná szüntteni, bizony pont így felemelném a szvam..szerinted mi lesz a következő lépés? könyvégetés? ugyan ez azzal felér..civilizált országban még nem számoltak fel egyetemet, egy tudásbázist (bármely egyetem az) politikai célok miatt..az ilyen épp az elmúlt rendszerre volt jellemző (ahogy te hozd fel a szabad európa rádiót)..azt ugye megszüntettük, ja nem, összedőlt magától...mindenestre én biztos nem sírom vissza..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.11.26 20:23

@zappara: ha Putyin alapítana egyetemet Budapesten, ugye ahhoz is visítva tapsolnál, Móricka? Tudod: tanszabadság, "ha a bíró is szimpátia alapján bíráskodna", stb.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2018.11.26 20:03

@laci_52: nézmeg az oladlukat...ott választ kapsz ezekre
nincs sem orvos, vagy mérnöli képzés...társadalomtudományok..
nem, nem kap az államtól semmit
nemtom, mennyi a tandíj, de a magyarok nagyrészt biztos, hogy ösztöndíjjal kerülnek be, oda ugye külföloek nem jelentkezenek..hogy ők mit fizetnek, nemtom, nem is érdekel
mi az, hogy hol fogadják el? milyen kérdés ez? :) bárhol.. ugyanott, ahol a többi diplomát is, pl. az ELTÉét vagy a Corvinusét.....ill. ha vki elvégzi az amerikai egyetemi képzést is a magyar után, akkor amerikai diplomát is kap (mint kovács zoltán is, ott doktorált, jó sok ösztondíjjal)
magyarországon szabályosan akkreditált képzése van, az amerikai egyetemnek pedig amerikában akkreditált képzései..azaza szakhatóságoknál megfelel mindenben..
szeritem a tanszabadság pont nem azt jelenti, hogy vmi neked vagy nekem tetszik-e, vagy sem...hanem azt, hogy a szakhatóság (nem egy kormány, mert az nem ért hozzá)megfelelés esetén megadja a működési engedéylt..vagy nem...
ez nem szimpátia kérdése, az bármilyen törvény végrehajtásánál irreleváns.. (szerencsére..képzeld, ha a bíró is szimpátia alapján biráskodna, hova vezetne)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html