Van élet a Facebookon túl?

A 19-29 éves fiatalok 83 százalékkal használja naponta a Facebookot, ezzel a közösségi oldal messze a legnépszerűbb netes alkalmazás a K&H ifjúsági indexe szerint. A nők és a diákok körében még népszerűbb az alkalmazás: 88, illetve 93 százalékuk látogatja minden nap a felületet.
Domokos László, 2018. július 27. péntek, 15:10
Fotó: Shutterstock

Szinte minden fiatalnak van érintőképernyős okostelefonja, az asztali számítógép azonban már kevésbé népszerű. Az alkalmazások közül a Facebook minden visz - többek között ez is kiderül a K&H ifjúsági indexéből, amely azt vizsgálta, hogy a 19-29 éves korosztály tagjai milyen technikai eszközökkel rendelkeznek, milyen gyakran interneteznek, és mely alkalmazásokat használják a leggyakrabban - adta hírül a bank.

A fiatalok 94 százalékának van érintő képernyős okostelefonja, és 54 százalékuk rendelkezik saját laptoppal vagy notebookkal is. Viszont mindössze 32 százalékuknak van asztali számítógépe, táblagépe pedig csak minden negyedik fiatalnak van.

Nagy a különbség a tévéhelyzetben: a 19-24 évesek mindössze a 31 százalékának van saját lcd- vagy plazmatévéje, a 25-29 évesek viszont 49 százaléka rendelkezik ezzel. Az okosórák, játékkonzolok és elektronikus könyvolvasók nem igazán népszerűek a fiatalok körében: az érintettek mindössze 6-13 százalékának van ilyen eszköze.

A különböző eszközökkel a fiatalok 83 százaléka szinte napi rendszerességgel használja a Facebookot. A nőknél és a diákoknál még magasabb, 88 és 93 százalékos a Facebook-hányados. Még a viszonylag keveset netező fiataloknak is a 68 százaléka minden egyes nap használja, ezen túl azonban rendszeresen szinte semmit.

Az alkalmazások rangsorában a YouTube a második, a videómegosztót a fiatalok 39 százaléka használja napi szinten zenehallgatásra, 14 százalékuk pedig egyéb videók megnézésére. Ennek ellenére a korosztály tagjainak mindössze 10 százaléka nézi naponta a YouTube vloggerek csatornáit, 18 százalék pedig hetente többször.

Az Instagram rendszeres használata inkább a fiatalabbakra jellemző (32 százalék vs. idősebbek 16 százalék), összességében a fiatalok 25 százaléka nyitja meg az alkalmazást naponta. Ezzel szemben a Vibert az idősebbek használják rendszeresebben: a 25-29 évesek 19 százaléka naponta megnézi az alkalmazást, míg a fiatalabbaknál ez az arány mindössze 7 százalékos. A Spotify, a Pinterest, a Twitter, a Netflix és a Coub alkalmazások kevésbé népszerűek: mindössze a fiatalok 2-5 százaléka használja őket napi rendszerességgel.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK