BUX
38643

Fejenként 5 forint a biztonság ára a szórakozóhelyeken?

A West Balkánban történt, tragikus kimenetelű tömegpánik is rávilágít arra, hogy számos szórakozóhely ma még nem gondoskodik megfelelően a közönségük biztonságáról. Elgondolkodtató az is, hogy hazánkban mintegy 3000 biztonsági cég működik, szemben a más hasonló országokban aktív néhány száz ilyen profilú céggel.

Nagy László Nándor, 2011. január 28. péntek, 16:34

Magyarországon a tömegrendezvények, komoly nézőszámot lekötő koncertek és egyéb rendezvényeknek csak elenyésző részében gondolnak a szervezők a résztvevők biztosítására, holott a piacon elérhetőek speciálisan, ilyen rendezvényekre szóló balesetbiztosítási termékek - hangzott el a hasonló termékét épp a múlt ősszel megújító Generali Biztosító tájékoztatóján. Schaub Erika, a Generali biztosító személybiztosítási üzletágának vezetője elmondta: egy 3000 fős rendezvényt fejenként mindössze 34 forintért lehetne biztosítani a társaság Pajzs rendezvényekre vonatkozó balesetbiztosításával, míg a belépőbe épített kollektív balesetbiztosítással fejenként 3-4 forintért érhető el a biztosítási védelem.

A rendezvényekre szóló hasonló biztosítás ráadásul fedezetet nyújthat égési sérülésre, csonttörésre, kórházi és műtéti térítésre is. Az ilyen biztosítás fedezi az esetleg bekövetkező baleset miatt felmerülő gyógyulási költségeket, pótolja a kieső jövedelmet, így enyhítheti a kialakult helyzet nyomán jelentkező károkat az érintettek életében. A biztosítási védelem maradandó egészségkárosodásra és baleseti halálra is kiterjed valamennyi résztvevő esetében. Ilyen esetekben a biztosító nem mérlegeli az adott rendezvény biztonságtechnikai kockázatait. Fontos tudni azt is, hogy például egy szórakozóhely esetében önmagában az alkoholos befolyásoltság sem kizáró oka a kártérítésnek, ha a baleset nem kifejezetten emiatt következett be.

A tájékoztatón elhangzott: a termékkörben a rendezvényszervezők, szórakozóhely-üzemeltetők köthetnek felelősségbiztosítást is. Ilyen esetekben persze a biztosító is alaposabban elemzi, hogy a feltételek megfelelnek-e a biztonsági előírásoknak. Felelősségbiztosítást ugyanakkor a biztosító jelenleg nem vállal tüzijáték, illetve lovas események kapcsán.