Feladja a kormány az értelmetlen gigaberuházást?

Meghiúsulhat a Budapest-Belgrád-vasútvonal 550 milliárdból tervezett fejlesztése - írja a Magyar Nemzet.
Domokos Erika, 2017. április 12. szerda, 09:09
Fotó: Napi.hu

Egyre több jel utal arra, hogy mégsem lesz semmi a Budapest-Belgrád-vasútvonal fejlesztéséből - írja a Magyar Nemzet. Az ügyben kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, de nem csak ez az oka annak, hogy a magyar vagy a kínai fél igyekszik kihátrálni a megállapodásból.

A tengeren érkező kínai áruk Európába juttatása nemcsak a görög Pireuszon, hanem az adriai kikötőkön keresztül is lehetséges, ráadásul Olaszország és Szlovénia uniós érdekérvényesítő képessége is jóval nagyobb jelenleg, mint Magyarországé. A Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése csak abban az esetben volna nélkülözhetetlen az áruszállítás szempontjából, ha Pireuszon kívül nem lenne más kirakodási lehetőség a térségben - olvasható a napilapban.

De van más baj is: az uniót az is zavarja, hogy a tervezett vasúti fejlesztéssel Magyarország nem csak saját mélyépítési piacára, hanem egyszersmind az EU piacára is beengedné a kínai cégeket. Ez pedig nyilvánvalóan igen rosszat tenne a helyi gazdasági szereplőknek.

A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszára 550 milliárd forintot szánna az állam, amelyből 472 milliárd kínai hitelként állna rendelkezésre. A Budapest és Kelebia közti alig használt, sík terepen futó pálya költsége minden eddigi vasúti beruházásnál nagyobb lenne.

A tavaly ősszel létrehozott Kínai-Magyar Vasúti Nonprofit Zrt. munkájának az elmúlt fél évben semmi látható eredménye nincs - további részletek a fejlesztésről a Magyar Nemzetben olvashatók.

A fenti képen Ivica Dacic szerb, Li Ko-csiang kínai kormányfő és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog, miután a Budapest-Belgrád vasútvonal korszerűsítése érdekében kezdődő együttműködésről megállapodtak 2013. november 25-én. (Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.04.13 08:52

@ablakzsiraf:
annyira azert nem akarok lesullyedni... :)

viszont a kereskedohazak azok allami penzbol mennek. nem is kevesbol, kurva sokat koltenek rajuk. a 24%-os exportemelkedes utani adok a koltsegek alig 0,5%-at fedezik. ez szerintem egy rossz befektetes es fel kell szamolni. magyarorszag a meretaranyossaga miatt nem tud effektiv eredmenyt elerni, legalabbis az eu-s tagsag altal elert eredmenynel lenyegesen jobbat meg sok penzert sem. nemcsak politikailag, hanem gazadasagilag is bukas a keleti nyitas, a 24%-os eredmeny ekkora mennyisegnel megteveszto, a nominalis volument kell megnezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.04.13 08:50

@ablakzsiraf: "Én meg ezt többlábon állásnak hívom.."
Ez a lényeg. Meg kell próbálni jó viszonyt kialakítani a világ minden tájával, nemzetével. Miért kellene nekünk bármilyen lehetőséget kihagyni? Aki mást mond, az gondolkodni képtelen agymosott.

Elképesztő, h ezek az itteni fórumtársak valamiféle seggfüggőségben szenvednek. Minden áron kell nekik egy valag amit nyalhatnak. Most éppen a 'nyugat' a jelszó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.13 07:33

@ablakzsiraf:
"az a gazdaság, amelyik több lábon áll, az válságállóbb."
Tényleg ezért ment Orbán felesége Azerbadgánba avatni, ezért ment Petike véreskezű diktátorhoz a Fülöp-szigetekre, ezért üldözzük a multikat, ezért állítjuk hogy a magyar termék csak azért mert magyar jobb mindennél. a világ közben meg elhúz mellettünk csak a nyomát látjuk.
Az ilyen ocsmány fideszesek azt nem fogják fel, hogy a világ gazdasági szíve Nyugaton van. Ha az beteg, a badgán diktátor, meg a többi nem fog kihúzni a szarból.
A szabad nagypéntek, a vasárnapi boltzár, a relámújságok betiltása a multik üldözése, a koszos CBA, meg szutykos garázsboltok favorizálása, a CEU üldözése, a civil szervezetek megbélyegzése igen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.12 23:47

@atombandi:
Azt kell eladni nekik amit megvesznek, és a példádat már korábban én is akartam írni: ha az arab homokot akar venni, akkor azt kell neki eladni.

És ne menjél már át foldnyuzo2-be, a szintjére, miszerint ami magyar az szar. Lehet KGST-zni meg rendszerváltózni, de egy kicsit vicces, az közel 30 éve elmúlt.

A százalékok majdnem lényegtelenek, ugyanis az eredeti agyhalott hozzászólásból indult az egész, miszerint : "ezentúl hátat fordítunk nyugatnak és Kínával ( és "kelettel " ) fogunk giga üzleteket kötni." Én meg ezt többlábon állásnak hívom, és abban pedig talán egyetérthetünk, hogy az a gazdaság, amelyik több lábon áll, az válságállóbb. Ha az agyhalál globális lenne, akkor ott az Európa oldalon negatív értéknek kellene lennie. De azért hozzátenném az évi 24%-os export emelkedés sem olyan rossz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.04.12 22:29

@ablakzsiraf:
azt ugye tudod, hogy a %-os arany kicsit mas nagysagrendeket takar? ha kimesz es nem egyhavi koltopenzt viszel, ha a duplajat, mar feltornasztad az egbe a mutatot...

en halott dolognak tartom egy magyarorszagnyi lakosu orszagnak, hogy nem letzo beveteleket hajszolva draga adminisztraciot epitsen ki a semmiert. egy nemetorszagnak, akinek van gazdasagi ereje, van csucsminosegu a hazaihoz kepest konkurencia nelkuli termeke, na annak van ertelme egy ilyennek.

de magyarok? azt akarjuk, mint a rendszervaltas elott, a szart eladni nekik? mostmar ok is gyartanak sajat szarokat, csak olcsobban. olyan mintha az araboknak akarnal homokot eladni. sok sikerelmenyed nem lesz. (olvastam a mitv cikket)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html