Ez rossz hír a szolnoki cég fő hitelezőjének, a napelemgyártó beruházáshoz kölcsönt nyújtó Eximbank Zrt.-nek. A gépsoron ugyan 936 millió forint jelzáloggal rendelkezik az állami bank, de még ha sikerülne is a 320 milliós irányáron eladni, akkor is több mint 600 milliót veszítene a napelembizniszen - írta a lap.

Az állami hitel mellett több mint félmilliárd forint támogatás is bennég a szolnoki ipari parkban 2011-ben indult napelemgyártó bedőlésével. Az Agulhas-Solar összes kötelezettségállománya tavaly év végén már megközelítette az 1,7 milliárd forintot.

A céget indulásakor a legnagyobb magyar tulajdonú napelemgyártóként tartották számon, és azzal kalkuláltak, hogy az üzem 2015-ben már nyereséget hoz. A 2012-es csúcsévben 3 milliárd forint bevételt ért el a cég, és 12 millió forint veszteséget termelt, a rá következő két évben már csak 1,5 milliárd, illetve egymilliárd forint forgalmat produkált. Eközben a veszteségei nőttek: két év alatt 1,1 milliárd forint mínuszt mutatott ki a könyveiben - írta a Világgazdaság.