Féláron eladó a napelemgyártó

Már csak 320 milliót kér a felszámoló a napelemgyártó Agulhas-Solar Kft. gépsoráért. A március óta felszámolás alatt álló szolnoki cég fő vagyontárgyát első nekifutásra 650 millióra tartotta a Neptunus Felszámoló Kft., de sem ezen, sem a következő menetben (550 milliós áron) nem akadt jelentkező a még mindig újszerű állapotúként hirdetett komplett gépsorra.
Napi.hu, 2017. január 3. kedd, 08:22
Fotó: Reuters

Ez rossz hír a szolnoki cég fő hitelezőjének, a napelemgyártó beruházáshoz kölcsönt nyújtó Eximbank Zrt.-nek. A gépsoron ugyan 936 millió forint jelzáloggal rendelkezik az állami bank, de még ha sikerülne is a 320 milliós irányáron eladni, akkor is több mint 600 milliót veszítene a napelembizniszen - írta a lap.

Az állami hitel mellett több mint félmilliárd forint támogatás is bennég a szolnoki ipari parkban 2011-ben indult napelemgyártó bedőlésével. Az Agulhas-Solar összes kötelezettségállománya tavaly év végén már megközelítette az 1,7 milliárd forintot.

A céget indulásakor a legnagyobb magyar tulajdonú napelemgyártóként tartották számon, és azzal kalkuláltak, hogy az üzem 2015-ben már nyereséget hoz. A 2012-es csúcsévben 3 milliárd forint bevételt ért el a cég, és 12 millió forint veszteséget termelt, a rá következő két évben már csak 1,5 milliárd, illetve egymilliárd forint forgalmat produkált. Eközben a veszteségei nőttek: két év alatt 1,1 milliárd forint mínuszt mutatott ki a könyveiben - írta a Világgazdaság.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.01.03 10:34

Azert furcsa dolog ez az allami tamogatas is. Erdekes modon egyik fel sem torekszik arra, hogy az allam kozvetlenul kapjon is valamit a penzert, mikozben a ceg kialkudhatna nagyobb tamogatast is.
Hogy hogyan? Viszonylag egyszeru. Ha olyan gyarat tamogatnak, aminek a termeket az allam fel tudja hasznalni, akkor a megallapodas alapja lehetne a gyar termeke, jelen esetben napelemek. Boven lenne hely iskolak, ovodak, onkormanyzatok vagy mas allami epuletek tetejen napelemeknek. De ugyan igy el lehet jarni buszokkal, telefonokkal vagy barmi massal kapcsolatban is.

A megallapodas kereteben az allam olcsobban jutna a termekhez, a gyarto pedig azonnal kapna egy oriasi megrendelest, ami osszegben joval nagyobb lehetne mint a sima keszpenzes tamogatas.

Nyilvan egy fokkal bonyolultabb a megvalositas, de egyreszt komplett varosokat lehetne megtolteni naplopo, semmit nem csinalo kozalkalmazottakkal, masreszt a mostanihoz hasonlo bukas ritkabban fordulna elo.

Persze ez pont a donteshozoknak nem erdeke, ugyhogy marad a f.s rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2017.01.03 10:21

A fideszes környezetvédő elnökünk csak kamuból szajkózza a bolygómentést, mert mindent elkövetnek, hogy egy fa sem maradjon az országban, betiltják a szélerőművet, és felárazzák a napelemet, napkollektort.
Vagyis minden aljasságot elkövetnek a megújuló környezet ellen, és kivágnak minden fát.
Nem. hogy nem támogatják a napelemet, hanem még plusz terheket raknak rá.
És ezek pofáznak az ökológiai lábnyomról?
És ezek pofáznak a környezetvédelemről?
Így jár egy ilyen gyár Magyarországon, mert nem tudja eladni a termékét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html