Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 1 milliárd 520 millió forint összegű támogatást hagyott jóvá a Pannónia Szíve térség fejlesztéseire, amely érinti Felcsút és környékét is - derül ki a Magyar Közlönyből.

A támogatást a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács kapja - külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, támogatói okirat alapján azzal, hogy a költségvetési támogatás nyújtására teljes egészében támogatási előleg folyósításával kerüljön sor - áll a friss kormányhatározatban.

Fejér megye északi részét Pannónia Szíve néven említik, a térség turisztikai és infrastrukturális fejlesztésére program is készült - ez 22 települést érint, köztük Martonvásár, Etyek, Bicske, Vál, Felcsút, Alcsútdoboz, Gánt, Csabdi településeket. A térség fejlesztését miniszterelnöki biztos felügyeli. Orbán Viktor miniszterelnök - aki gyermekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton töltötte, s háza van Felcsúton - 2015. december végén, majd az új kormányzati ciklusban 2018 májusában ismét Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselőt nevezte ki Etyek, Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá.

A Pannónia Szíve első nagyberuházása az Etyeki gasztrosétány és a kapcsolódó fejlesztések nevű projekt volt, amelyre több mint 3,7 milliárd forint állami támogatást kaptak. Ennek két legfontosabb eleme az etyeki borászati központok megújítása és az Etyeket Bicskén és Csabdin keresztül Tarjánnal összekapcsoló kerékpárút építése volt - írták tavaly októberi közleményükben. (A 40 kilométeres útszakasz építésére kétmilliárd forintot költöttek, s hivatalosan tavaly októberben adták át.) A fejlesztési program keretében tovább folytatnák a kerékpárutak építését, valamint - Tessely korábbi nyilatkozata szerint - a tervek között szerepel kastélyok turisztikai célú hasznosítása, valamint a szálláshelybővítés is.

Pannónia Szíve-fejlesztések támogatása
MegnevezésMillió Ft
Baracska, általános iskola tornaterem építése67
Bodmér, ingatlanok vásárlása és építési telkek kialakítása7
Csabdi, iskolabővítés51
Csákvár közösségi tér és könyvtár megépítése112
Felcsút, bölcsődei férőhelyek kialakítása225
Forrásbiztosítás a Tarján-Héreg-Mogyorósbánya-Tát-(Esztergom) kerékpárút nyomvonalának tervezéséhez, engedélyeztetéséhez és kapcsolódó ingatlanvásárláshoz226
Forrásbiztosítás a megvalósult Etyek-Bicske-Csabdi-Tarján közötti kerékpárút nyomvonalához és a Szent László-patak mederrendezéséhez csatlakozó gyalogút megvalósításához62
Az 1-es főút átkelési szakaszán közlekedésbiztonsági szempontból szükséges további kerékpárút építése225
Etyek, újhegyi alsó út burkolása, eszközbeszerzés166
Etyek, öreghegyi közút és buszparkoló kiépítése, a beruházáshoz ingatlanvásárlás179
Bicske, Lajtha Ház és Kulturális Központ további ütemének (udvar közösségi térré alakítása, hangstúdió kialakítása, ingatlanok megvásárlása) megvalósítása200
Összesen1 520
Forrás: Magyar Közlöny 119. szám

Fejlesztései tervek Felcsútra és Alcsútdobozra

A Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepcióban a tervezett fejlesztések között szerepel - többek közt -  egy négycsillagos szálláshellyel ellátott sport-rehabilitációs központ építése Felcsúton. A település ezzel a "fejlesztéssel, hazai és nemzetközi szinten ismert sportszakmai, sportturisztikai célponttá is válhat".

Szintén Felcsút települést érintené a Puskás Ferenc emlékhely és kiállítás kialakítása a Pancho Arénánál (a projekt támogatási igénye 1,5 milliárd forint az előzetes tervek szerint), valamint a Vál-völgyi iskolaközpont kialakítása. A felcsúti iskola "az eddigi sport- és oktatási intézmények stílusához alkalmazkodó, minőségi alapképzést biztosító iskola" lenne, amely lehetővé teszi a megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező munkaerő koncentrálását - írták a koncepcióban. Az iskolaépítésre a kormány már 304 millió forintot biztosított, és a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette.

A tervek között szerepel a Vál-völgyi kisvasút meghosszabbítása is - a legutóbbi hírek szerint Vértesacsa irányába.

Alcsútdobozon József nádor látogatóközpontot alakítanának ki az alcsúti arborétum területén, a jelenleg Felcsút és Alcsút között közlekedő kisvasút állomásának turisztikai attrakciójaként A látogatóközpont a Habsburg kastélyból megmaradt portikusz (oszlopos előcsarnok) közelében létesülne. (Az egykori kastélyegyütteshez tartozó úgynevezett mosóház sajtóinformáció szerint a Mészáros Lőrinc elnökölte felcsúti labdarúgó akadémiát működtető alapítványé.)

Mészáros Lőrinc családi cégei 2016-ban Alcsúti Szálloda Projekt Kft. néven alapítottak vállalkozást egy 80 szobás szálloda építésére - derül ki a cég beszámolójának kiegészítő mellékletéből. Véletlenül a Pannónia Szíve turizmusfejlesztési koncepció egy másik projektteve Alcsútdobozon javasol szállodaépítést: egy ötcsillagos, 80-100 szobás, klasszicista stílusú szállodát, amely a helyi golf klub, valamint a szomszédos etyeki Korda filmstúdió vendégeire és a térség borturistáira alapozná vendégkörét. (A magántőkés beruházáshoz feltételezhetően sikeresen pályázhatnak állami turisztikai támogatásra is.)

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.