Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke azért írta meg levelét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a takarékszövetkezek ügyében, mert ez az átalakítás a Csányi Sándor vezette OTP-t nyugtalanítja - mondta az ATV szerda esti Egyenes beszéd című műsorában Felcsuti Péter, a bankszövetség egykori elnöke. Ha Csányi Sándort valami nyugtalanítja, akkor az a Bankszövetséget is nyugtalanítja - érzékeltette a volt bankvezér.

Felcsuti szerint vissza kell menni az időben a mostani levélváltás megértéhez. A kormány egykor úgy döntött, hogy a takarékszövetkezetek nem teljesítik megfelelően feladatukat, nem játszanak olyan szerepet, mint más országokban. Ez a kormányzati meglátás igaz is volt szerinte. Elmondása szerint ezt követően úgy döntött a kormány a rá jellemző határozottsággal, hogy odaadja ennek a vállalkozónak és csoportjának, hogy oldja meg ezt a takarékszövetkezeti problémát.

A műsorban úgy vélekedett a Raiffeisen korábbi vezérigazgatója, hogy ilyen rövid idő alatt még nem lehet megítélni a takarékszövetkezeti rendszer átalakításának sikerességét. Ez nem egy kétéves projektmunka és a számokkal lehet játszani, azokon lehet vitatkozni.

A Patai Mihály bankszövetségi elnök Vargának küldött levelével kapcsolatos kérdésre azt mondta: ennek a levélnek az esetében gyanakszom, vagyis van tippem, hogy mi lehet itt. Az nem kérdés, hogy elsősorban az OTP-t, mint a bankszövetség nem csak üzletileg, hanem szellemiségében is meghatározó tagját nagyon nyugtalanítja egy FHB vezette csoportnak a felépülése, amelyik pont azokon a területeken akar erős lenni, ahol az OTP erős, a kisvállalatok és a lakosság esetében. Afelől nincs kétségem, hogy ez Csányit nyugtalanítja. Ha pedig Csányi Sándort valami nyugtalanítja, akkor az a bankszövetséget is nyugtalanítja.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a Bankszövetség aggódik - tette hozzá egy másik kérdésre válaszolva. Majd az interjú végén azt is megjegyezte - arra a kérdésre, hogy az ügy mögött nem látja-e a politikai összefüggéseket - hogy
aki ebben az országban labdába rúg, az közel áll Orbán Viktorhoz.

Hogy jutottunk idáig?

Az előző két napban két olyan levél is megjelent, amelyekben a levélírók a kormánynál sérelmezik a takarékszövetkezeti szektor megvalósult átalakítását. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke egyenesen Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérte kedden megjelent nyílt levelében, mert szerinte félretájékoztatták a kormányfőt a takarékszövetkezeti integráció ügyében. Erre külön közleményben reagált a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és központi bankja, a Takarékbank. Emellett a takarékok több mint 90 százaléka (87 tagja közül 80) is nyílt levelet írt, amelyben arra kérték a magyar milliárdost, hogy hagyja abba a takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a takarékszövetkezeti szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét.

Közben pedig szerdán kiszivárgott Patai Mihály Varga Mihály nemzetgazdasági minisztereknek küldött levele, melyben azt rója fel a kormánynak, hogy nem elfogulatlan a magyar bankszektorral szemben. A Takarékbank és az SZHISZ pontról pontra cáfolta a bankvezető állításait.

Csütörtökön Lázár is megszólalt

Amint hazaér, a miniszterelnök válaszolni fog a takarékszövetkezetek ügyében érkezett levelekre - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Szavai szerint a kormány nem szeretne igazságot tenni, már csak azért sem, mert amikor a kabinetnek a pénzintézetek meg bankárok között kellett igazságot tennie, akkor mindenki rosszul járt. Emellett van egy 2013-as törvény, amely a takarékszövetkezetek átalakításával kapcsolatos jogi rendet kialakította, ezt a törvényt végrehajtottuk - fogalmazott a miniszter. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy ma Magyarországon 87 takarékszövetkezet van ebben a szervezetben, és ebből 80 takarék vezetője a saját kezű aláírásával fordult a nyilvánossághoz, tiltakozva az integrációt és az átalakítást ért kritikákra.

Demján levele kapcsán pedig azt mondta: a kormányt nem egyszerű félrevezetni, és ritkán szokott sikerülni. Én azt remélem, hogy a takarékszövetkezetek, Demján Sándor és a bankszövetség ezeket a kérdéseket egymással tisztázzák.

A kormány elkötelezett a nemzeti bankszektor arányának a megerősítésében. A takarékszövetkezetek pedig magyar magán bankok, amelyek mindig számíthatnak a kormányzat segítségére - fogalmazott Lázár.

Nem ismerem Patai Mihály motivációját, nem ismerem a bankszövetség levelének a motivációját, vannak jogtechnikai kérdések és aggályok. Ezt mind tisztázni kell. Egy dolgot nem tudunk megengedni, az pedig az, hogy a bankszövetség külföldi bankok javára a magyar nemzeti tulajdonban lévő takarékszövetkezetek pozícióját rontsa, és nyomást gyakoroljon a kormányra. Az elképzelhetetlen, hogy külföldi bankok érdekében a szervezet lobbizzon a takarékszövetkezetek hátrányára. Ehhez fideszes politikus és nemzeti kormány nem asszisztálhat - mondta a miniszter.