Miközben a szerződések számában továbbra is visszaszorulóban van a lízingpiac - 68570 megkötött szerződés közel 10 százalékos visszaesést mutat - , a finanszírozott összeg szerény mértékben, 2 százalékkal 351,2 milliárd forintra bővült tavaly - mondta Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A lízingcégek által kezelt portfólió ugyanakkor - a korábbi szerződések kipörgése miatt - közel 20 százalékkal, 1570 milliárd forintra csökkent.

A piacon a flottafinanszírozás 31 százalékkal bővült az elmúlt évben, s ezzel immár közel került a válság előtti szinthez - tavaly 14 ezer új szerződést kötöttek a cégek, a finanszírozott összeg 66 milliárd forint volt. A többi gépjármű-szegmens már közel sem teljesített ilyen jól: hiba volt növekedés az autópiacon, a gépjármű-finanszírozás 17 százalékkal, 79 milliárd forintra , a szerződések száma 21 százalékkal 41229 darabra esett vissza. A haszonjármű szegmens ennél is komolyabb visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, a 73,8 milliárdos kihelyezés ötödével kisebb, mint volt 2011-ben, a szerződések száma 6628-ról 5181-re esett.

A gépek piacán ugyanakkor 9 százalékos finanszírozási bővülésre volt lehetőség - dacára annak, hogy tavaly nem volt különösebb EU-támogatás, így a szegmensek lényegében együtt nőttek. Ugyanakkor a jó teljesítmény ellenére a portfólió közel 30 százalékkal zuhant, köszönhetően annak, hogy az itt jellemző 3-4 éves futamidőnek köszönhetően a válság előtti termékek mostanra teljesen kikoptak. Megemlítendő, hogy a mezőgazdasági gépek terén 11 százalékkal több szerződés mellett 42 százalékkal 34,6 milliárd forintra nőtt a finanszírozott összeg. Az ingatlanfinanszírozást jellemzően nehény nagyobb ügylet képes megbolondítani, ez történt tavaly is, amikor a finanszírozott összeg 150 százalékkal bővült, a vállalati ingatlanok 2,5-szeres bevétel-bővülését ugyanakkor komolyan lerombolta a lakáslízing-piac 56 százalékos visszaesése.

A jövővel kapcsolatban a szövetség vezetői örömüket fejezték ki, hogy a kedvező adólevonási szabályok okán a lízing sok tekintetben kedvezőbb helyzetbe került, mint korábban, de például az illeték tekintetében még mindig diszkriminált az ingatlanlízing, az új Ptk. pedig az előnyei mellett tartalmaz néhány olyan hátrányos rendelkezést is, amelyek, ha benne maradnak a jogszabályban, oda vezethetnek, hogy a lízing mint finanszírozási forma nem lesz elérhető, ami különösen a kis- és középvállalkozásokat érinti, mert ma is ők adják az összes lízingbevevő több mint felét.