Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tovább gyorsul a magyarországi bankkártya-elfogadó hálózat fejlődése: az MNB adatai szerint a kereskedőhelyeken található terminálok (pos-ok) száma tavaly év végén átlépte a 80 ezres határt: a működő készülékek 81 018-as száma 10,2 százalékos növekedést mutat a 2011. végi adatokhoz képest. Miután a kártyapiacon − a tavalyi harmadik negyedév meglepő, 63 ezres bővülését leszámítva − 2011 szeptembere óta folyamatosan csökken a forgalomban lévő plasztikok száma, nem meglepő, hogy a 100 ezer kártyára jutó pos-szám is rendkívüli javulást mutat: 2009 végén 642 elfogadó automata jutott 100 ezer aktív kártyára, a múlt év végén azonban már közel volt az egyszázalékos telítettség (912 pos jutott 100 ezer plasztikra).

A növekedést és az uniós szint felé haladó penetrációfejlődést egy visszaeső piacon érte el a bankszakma, a KSH kiigazított adatai szerint ugyanis tavaly 1,9 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom. Mindez kérdésessé teszi azokat az érveket, amelyek szerint a hazai bankkártya-elfogadás nem a megfelelő ütemben fejlődik, illetve hogy ennek oka a kibocsátó bankoknak fizetendő magas jutalék (az interchange-díj) lenne. A nemzetgazdasági tárca éppen a fenti érvekre alapozva kezdte meg az előkészületeket az interchange-díj szabályozására, noha a statisztikák szerint régiós szinten az itthoni díjmérték a legalacsonyabbak között van.

Az adatok alapján azonban a kibocsátó bankok komoly összegeket ruháznak be a hazai bankkártyapiac fejlesztésébe: a 2011. végi 68 százalék után a múlt év végén a forgalomban lévő bankkártyák 82 százaléka volt biztonságosabb (és drágább) chipkártya: egy év alatt 1,17 millió plasztikot cseréltek a bankok ilyenre (az Egyesült Államokban az áruk miatt jelenleg is komoly vita zajlik a chipkártyaátállásról). Itthon az atm-hálózatok 100, a pos-hálózatok pedig 99,4 százalékban chipesítettek, de jelentősen bővül az érintés nélküli plasztikok kibocsátása is. Utóbbi típus adatgyűjtését az MNB tavaly kezdte el, s a szakértők szerint a 2012. június végi 333 ezerről az év végére félmillió közelébe emelkedhetett a kis összegű vásárlásoknál gyors tranzaktálást lehetővé tevő kártyák száma.