Felére esett a geotermikus energia piac

Az építőipar hanyatlása és a szezonális hatásoknak tudható be, hogy csökkent a forgalom a geotermikus berendezések iránti forgalom, de bíznak a hónap elején megjelent energiatakarékossági pályázatokban a vállalkozások.
NAPI, 2009. augusztus 13. csütörtök, 08:15
Fotó:

Az utóbbi hónapokban felére esett a geotermikus energiaforrások kihasználását lehetővé tevő eszközök eladása, részben az építőipari megrendelések elapadása, részben a szezonális hatások miatt - írja a Világgazdaság. A hőszivattyúkat értékesítő vállalkozások a fellendülést az augusztus 1-én megjelent energiahatékonysági pályázatoktól várják, amelyekkel a lakossági beruházásokat kívánják ösztönözni. Az állam 1,47 millió forinttal, de a teljes költség legfeljebb 35 százalékáig áll minden egyes fűtés-korszerűsítési fejlesztés mögé és a program keretében kedvezményes hitelkonstrukcióval is hozzájárul. A forgalom erősödésére azonban még egy-két évet várni kell, először a tervezői forgalomban látszik meg a pályázat hatása, majd ezt követik az eszközbeszerzések.

Az idei energiatakarékossági program összesen 1,5 milliárd vissza nem térítendő támogatást biztosít a lakosság számára. Emellett további 15,1 milliárd forinthoz juthatnak hozzá az érdeklődők a Sikeres Magyarország hitelrendszer keretein belül. A tavalyi program sikerességét jelzi, hogy közel hétezer pályázat esetében született pozitív döntés, összesen több mint 3 milliárd forintnyi támogatást ítéltek oda.

HOZZÁSZÓLÁSOK