BUX
39138

Félezres leépítés Pécsett

A finn Elcoteq SE elektronikai gyártásszolgáltató - műfajában a legnagyobb Európában és a hatodik a világon - szerdán 66,2 millió euró adózás előtti veszteséget jelentett az első félévről kisebbségi részesedések nélkül. Tavaly az első félévben 61,3 millió euró volt az eredmény.

MTI-Eco, 2011. augusztus 31. szerda, 13:40

A nettó bevétel 367,2 millió euró volt, 33,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 552,9 milliónál.

A cég finnországi leányvállalatai, finanszírozás híján, csődvédelemért folyamodtak. A luxemburgi székhelyű anyavállalat, az Elcoteq SE marad a luxemburgi törvények szerinti "ellenőrzött igazgatásban", ezért nem tudja pénzzel ellátni leánycégeit, amiként egész tevékenységének működtetésére sincs elegendő pénze - közölt szintén szerdán a cég.

A helyzet ismét rosszra fordult ahhoz képest, hogy az Elcoteq tavaly már 14,755 millió euró adózott eredményt ért el hároméves veszteségsorozat után.

Az Elcoteq európai - főleg balti és oroszországi gyártóhelyei - eladásával is karcsúsodott az utóbbi pár évben. Ennek nyomán 2009. júniusban közölték, hogy a nagy volumenű európai gyártást Magyarországon, Pécsett összpontosítják. Ám az Elcoteqnél június végén bejelentették, hogy nem tudják határidőre törleszteni a hiteleket. Ezt a világgazdasági válsággal és azzal magyarázták, hogy legnagyobb partnerük, a szintén finn Nokia szerződést bontott. Az Elcoteq arra kérte a hitelező bankokat, hogy meghosszabbított fizetési határidővel rendezhesse tartozását.

Új befektetőt eddig nem sikerült szerezni ezért e hónap elején ismét leépítés kezdődött a pécsi üzemben, várhatóan 500 embert bocsátanak el.

Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, korábban három, ma egy pécsi gyárában termel. Az üzemben a gazdasági válság előtt mintegy hétezren dolgoztak, jelenleg mintegy 2800-an. A kapacitás - gyártócsarnok és raktárak - egy részét a kínai Huawei távközlési gyártó használja Pécsett. Az Elcoteq 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg 2003 és 2008 között Magyarországon.