A Warner Home Video (WHV) nem hosszabbítja meg a jelenlegi magyarországi forgalmazó, a Fórum Home Entertainment Hungary Kft. (FHE) forgalmazási jogait. A döntésnek nem volt előzménye, a WHV kész tényként közölte az FHE vezetőivel döntését a múlt hét végén – mondta a Napinak Stern Gábor ügyvezető-helyettes, hozzátéve: egyelőre nincs információja a stúdió további terveiről. A Warner-mozifilmek megjelenését nem érinti a WHV mostani döntése, mivel ezek forgalmazási joga az Intercomnál van.

Az FHE annak a Warner Home Video Hungáriának a jogutóda, amely 2001 és 2006 között terjesztette Magyarországon a stúdió érdekeltségébe tartozó filmeket videokazettán és dvd-n. Tárgyalásokat folytatnak a WHV-val a készletek sorsáról is, mivel a forgalmazási jog lejártával ezeket sem értékesíthetik szeptember 1-jétől - tette hozzá. (Az Xpress.hu dvd-forgalmazó pénteken figyelmeztette is ügyfeleit, hogy hónapokig fennakadások lehetnek az ellátásban, és bizonyos kiadványok szinte biztos, hogy teljesen eltűnnek a hazai piacról.) Stern szerint a Sonyval, az SPI-jal, az ABLO-val és a New Line-nal, illetve egyéb kisebb, független kiadókkal való kapcsolatuk továbbra is a megszokott módon zajlik, az FHE folytatja működését.

A bizonytalanságot említette a jelenlegi helyzet legfontosabb jellemzőjeként Háber Ferenc, a Mafilm Audio Kft. vezetője is. A stúdió 18 éve szinkronizálja a Warner otthoni lejátszásra kiadott filmjeit, mindhárom eddigi forgalmazóval (az Intercommal, a Warner Home Video Hungáriával és az FHE-vel) együttműködve. Ezért bíznak abban - tette hozzá -, hogy a sokéves jó munkakapcsolat következtében az új forgalmazó megjelenése esetén is a Mafilm Audio lehet a Warner szinkron- és feliratpartnere.

Háber nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mekkora kiesést jelenthet a forgalmazóváltás, azt azonban elmondta: a közelmúltban az FHE négy-öt, folyamatban lévő film munkálatait állította le. A Napi kérdésére Gregory Economou, a Warner Brothers londoni munkatársa a jövő hétre ígért tájékoztatást.