Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. (MPBSZ) a befektetési szolgáltatásokhoz kapcsolódó, az ügyfelek számára vezetett ügyfél- és értékpapírszámla, így pénz- és pénzügyi eszköz állományát október 21-én, állomány-átruházás keretében átadja az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. kezelésébe. Az átruházás napján az MPBSZ ügyfelekkel nem rendelkezik - közölte a befektetési vállalkozás, amely fele részben a Magyar Posta és fele részben a Takarék csoport tulajdonában van.

Az MPBSZ a befektetési üzletágát még a 2019-ben megszünteti. Ennek érdekében október 21-én a társaság felfüggeszti valamennyi befektetési szolgáltatási tevékenységét, továbbá kezdeményezi a Magyar Nemzeti Banknál a vonatkozó tevékenységi engedélyének visszavonását. A cég közlése szerint megszüntetik az egyes pénzügyi eszközök forgalmazására vonatkozó szerződéseiket, valamennyi függő ügynökével megszünteti a közvetítői jogviszonyt, és nem köt befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére, illetve kiegészítő szolgáltatás nyújtására vonatkozó szerződést.

A Napi.hu írta meg, hogy a Magyar Posta Befektetési Zrt. legalább 45 ezer ügyfelének mintegy 226 milliárd forintos vagyonát irányítják át október 21-én a kormányközeli magántulajdonban lévő MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bankhoz. Csak az nem került át, aki október 14-ig kitölti az elutasító nyilatkozatot. Valamennyi ügyfél- és értékpapírszámla és az ezen található pénz- és pénzügyi eszközöknek a kezelése átkerült a a Vida József elnök-vezérigazgató által vezetett MTB-hez.

Az állományátruházás egy nagyobb összeolvadás része. A MTB-be október 31-én olvadnak be a maradék takarékszövetkezetek, ezt megelőzően veszi át a hitelintézet a brókercég állományát. Az évek óta tartó országos fúzió lezárásaként a hónap végén egyesül tizenegy takarékszövetkezet, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. "Október 22-től már kizárólag az MTB Zrt. közvetítőjeként eljáró Takarék csoport több, mint 700 fiókjában rendelkezhetnek, intézhetik a kapcsolódó pénzügyeiket" - közölte az MTB.