Felfutottak a kavicsbányák, örülnének a közmunkásoknak

Csaknem négyszázötven működő bányavállalkozás található ma hazánkban, a homok-, kavics- és agyagbányászatban mintegy háromszázötven cég tevékenykedik - olvasható a Magyar Hírlapban.
Domokos Erika, 2017. augusztus 2. szerda, 07:38
Fotó: Pixabay

A gazdasági világválság drasztikus hatásai mára jelentősen mérséklődtek. A bányavállalkozások gazdálkodása mindig az adott időszak piaci viszonyaitól függ - idézi Zoltay Ákos, a Magyar Bányászati Szövetség ügyvezető főtitkára lapnak adott nyilatkozatát az MTI. Ide tartoznak az EU-, illetve hazai állami forrásokból finanszírozott beruházások és az alapanyag-ellátásban a részvétel lehetőségei.

Az ágazat termékei rendkívül szállításiköltség-érzékenyek. Utalt rá, hogy a bányavállalkozások gazdálkodási eredményességét nemcsak a nagy beruházásokban való részvétel lehetősége befolyásolja, hanem figyelniük kell saját ellátási térségük piaci igényeire is. Ez főleg azoknál a kisebb cégeknél számít, amelyek méretük, kapacitásuk miatt az állami megrendelésekből kimaradnak.

Az utóbbi időben az infrastrukturális fejlesztések az autópályaépítési programokról áttevődtek az autóút- és a vasútipálya-korszerűsítésekre - mutatott rá a szakember. Ez a tendencia a nyersanyagok fajtáiban és a minőségi követelményeiben is változást jelent.

A munkaerőhiány a bányászati ágazatra is kiterjed, főleg a képzett munkaerőt keresik a vezetők. A külfejtéses szakmunkás-utánpótlás elősegítésére a szövetség olyan képzést szorgalmaz, amely felkészíti a jövő szakembereit az iparban használt nagy értékű gépek és berendezések szakszerű használatára.Továbbra is fontos feladatnak tartják a középszintű vezetőképzést, amely a közvetlen termelésirányítás szakmai megalapozásához szükséges. A viszonylag alacsony felkészültséget igénylő segédmunkási munkakörökben jelentős előrelépést hozhatna a közmunkások "visszavezetése" a biztonság okán egyébként szigorúbb munkafegyelmet megkövetelő bányászat világába.

A fejlesztésekről a lapnak Zoltay Ákos úgy vélekedett, a bányavállalkozásoknak alapvető érdekük - helyesebben érdekük lenne - a korszerű, jobb hatásfokú gépek és berendezések használata, azonban ez komoly beruházási költségekkel jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK