Felgyorsult az áramtőzsde bővülése

Szeptemberben több mint negyven százalékkal haladta meg a magyar áramtőzsde forgalma az előző havi értéket.
Leszák Tamás, 2010. október 4. hétfő, 14:00
Fotó:

Több mint 40 százalékkal nőtt a HUPX magyar áramtőzsde forgalma szeptemberben, ezzel a kereskedett mennyiség túllépte a 100 ezer megawattórát - közölte a társaság. Az augusztusi összesített forgalom megközelítette az 50 ezer megawattórát, szeptemberben pedig közel 70 ezer megawattórányi (az előző havinál 41 százalékkal magasabb) áram meg a magyar börzén.

Az időszak átlagos napi forgalma szeptemberben már meghaladta a 2300 megawattórát, a legerősebb kereskedési napon (augusztus 14-én) pedig több mint 4500 megawattóra is forgott a hazai parketten.

A csatlakozási folyamatot lezárt tagok száma szeptember 30-án 16 volt. A HUPX az első kereskedési nap óta eltelt időszak minden napjának minden órájára tudott referenciaárat adni, ez az ár pedig továbbra is együtt mozgott más áramtőzsdék átlagárával.

A HUPX magyar szervezetett villamosenergia-piac jegyzésárai az elmúlt időszakban hasonló tendenciát mutatnak a német/osztrák (EPEX SPOT), az osztrák (EXAA), a svájci (EPEX SPOT) és a szlovák (ISOT) tőzsdék áraival - mondta Medveczki Zoltán, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK