Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Transparency International (TI) magyarországi tagozata nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének jelölésével kapcsolatban. A TI arra kérte a miniszterelnököt, hogy fontolja meg Juhász Miklós jelölését, akit bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).  


Alexa Noémi ügyvezető igazgató által jegyzett levél szerint a korrupció ellenes kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Ezért a szervezet arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza."


Az 1999-ben hozott két határozat alapján a TI leszögezi: "a mérlegforduló és a beszámoló elfogadása közti időszakban részvények vásárlása a Felügyelő Biztosság elnöke részéről, valamint a tranzakció eltitkolása bennfentes információval való visszaélésnek minősül, ami törvénysértő, hiszen a részvényesek, így a köz érdekét is sérti."

A TI alláspontja szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.

A TI szerint a korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak.

Az LMP is tiltakozik

Az LMP is felháborítónak tartja Juhász Miklós kinevezését a GVH élére és felszólította a kormányfőt, hogy jelöljön alkalmasabb személyt. Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmaz, hogy "Juhász Miklós neve a versenyjoggal kapcsolatos eljárásokban és a szakterületet érintő tudományos életben is teljesen ismeretlen, sőt ügyvédként sem képviselt versenyhivatali ügyekben egyetlen céget vagy magánszemélyt sem. Viszont 1999-ben a PSZÁF megbírságolta bennfentes részvénykereskedelem miatt - nem jelentette be a felügyeletnél, hogy egy olyan cég részvényeiből vásárolt, amelynek ő volt a felügyelőbizottsági elnöke."