BUX
40021

Felháborodás az új GVH-elnök miatt

A Transparency International Magyarország a köztársasági- és a miniszterelnöknek írt nyílt levelében tiltakozik az ellen, hogy bennfentes információ felhasználásáért megbüntetett személyt jelölt a miniszterelnök a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének. Az LMP-nek hasonló véleményének adott hangot közleményben és alkalmasabb személy jelölésére szólította fel a kormányfőt.

NAPI, 2010. augusztus 9. hétfő, 18:03

A Transparency International (TI) magyarországi tagozata nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz és a miniszterelnökhöz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökének jelölésével kapcsolatban. A TI arra kérte a miniszterelnököt, hogy fontolja meg Juhász Miklós jelölését, akit bennfentes ügylet miatt marasztalt el korábban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).  

Alexa Noémi ügyvezető igazgató által jegyzett levél szerint a korrupció ellenes kormányzati intézkedések sikere nagymértékben függ az azokat végrehajtó vezetők szakmai és etikai hitelességétől. Ezért a szervezet arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy "a Gazdasági Versenyhivatal elnöki posztjára jelölt személyt, illetve azt a céget, amelynek Felügyelő Bizottsága elnökeként a cég jogszerű működésének ellenőrzéséért a jelölt felelt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete olyan ügylet miatt marasztalta el, amelynek során bennfentes információval élt vissza."

Az 1999-ben hozott két határozat alapján a TI leszögezi: "a mérlegforduló és a beszámoló elfogadása közti időszakban részvények vásárlása a Felügyelő Biztosság elnöke részéről, valamint a tranzakció eltitkolása bennfentes információval való visszaélésnek minősül, ami törvénysértő, hiszen a részvényesek, így a köz érdekét is sérti." A TI alláspontja szerint az ilyen típusú tranzakcióban részt vevő vezető szakember hitelessége a tisztességes piaci verseny kikényszerítéséért felelős Gazdasági Versenyhivatal élén megkérdőjelezhető.A TI szerint a korrupció elleni fellépés hatékonysága és hitelessége szempontjából elengedhetetlen, hogy a felelős pozícióra jelölő és jelölt személyek saját magukkal szemben magas etikai mércét állítsanak.Az LMP is tiltakozikAz LMP is felháborítónak tartja Juhász Miklós kinevezését a GVH élére és felszólította a kormányfőt, hogy jelöljön alkalmasabb személyt. Az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmaz, hogy "Juhász Miklós neve a versenyjoggal kapcsolatos eljárásokban és a szakterületet érintő tudományos életben is teljesen ismeretlen, sőt ügyvédként sem képviselt versenyhivatali ügyekben egyetlen céget vagy magánszemélyt sem. Viszont 1999-ben a PSZÁF megbírságolta bennfentes részvénykereskedelem miatt - nem jelentette be a felügyeletnél, hogy egy olyan cég részvényeiből vásárolt, amelynek ő volt a felügyelőbizottsági elnöke."