Nem várt helyen érheti háztartási baleset - veszélyes fellépőket találtak

Összeroskadó lépcsők, sorjás élek - az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat húsz zsámoly, fellépő és létra közül nyolcról állapította meg, hogy használatuk sérülési kockázattal jár. A veszélyes termékeket a fogyasztóvédelem kivonja a forgalomból - adta hírül az ITM.
Domokos Erika, 2020. április 21. kedd, 12:00
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

Az ITM akkreditált műszaki laboratóriuma összesen húsz termék mechanikai szilárdságát és felületi kidolgozását vizsgálta meg. Az esetleges hiányosságok a fellépő vagy zsámoly töréséhez, összeroskadásához vezethetnek, a sorjás élek bőrsérülést okozhatnak, miközben e veszélyforrások általában rejtve maradhatnak a vásárláskor. A laborvizsgálat célja az volt, hogy a nem megfelelő termékeket a fogyasztóvédelem kiszűrje a forgalomból - írta az ITM.

A szakemberek nyolc olyan terméket találtak, amelyek használata sérülés kockázatával jár a felhasználók számára, ezek fele mindkét vizsgálati szempontból elbukott az ellenőrzésen. A biztonságot érintő legfőbb probléma, ha a fellépő használat közben eltörik. A gyenge anyaghasználatból adódó elégtelen mechanikai stabilitásra hét terméknél derült fény. Öt fémből készült termékeknél nem fordítottak kellő gondot a megmunkáláskor keletkező élek eltávolítására.

A fogyasztóvédelmi hatóság minden nem biztonságos termék forgalomból kivonását elrendelte annak érdekében, hogy a problémás árucikkek lekerüljenek az üzletek polcairól - közölte Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az egy-két-háromlépcsős, fa, fém és műanyag létrák, fellépők és zsámolyok tételes listája és hibajegyzéke itt érhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK