Félmilliárdos fejlesztés a Budapest Airportnál

A felújították a futópálya Vecsés felőli végének 900 méteres szakaszát.
Domokos Erika, 2017. június 22. csütörtök, 16:57
Fotó: Napi.hu

Félmilliárd forintból újította fel a repülőtér egyik futópályájának 900 méteres szakaszát az üzemeltető Budapest Airport.

A munkálatok három hónapig tartottak, ez idő alatt a repülésbiztonság fenntartása érdekében kicserélték az alapozást és a több mint 30 évvel ezelőtt lerakott beton táblákat, mivel azok már nem bírták a terhelést - írta a társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A felújítás a futópálya Vecsés felőli végének 900 méteres szakaszát érintette, a 45 méter széles betonsáv középső elemeit kellett a fénytechnikával együtt az alapozástól újraépíteni.

Huszka Péter forgalmi igazgató szerint a repülőtér komoly fennakadás nélkül üzemelt a használatban megmaradt kettes futópályával, bár széliránytól függően az érkező vagy az induló repülőgépeknek hosszabb gurulási idővel kellett számolniuk. A repülőtér környezetében így egyes helyeken szokatlan volt a megnövekedett légi forgalom, különösen a repülőtér közelében, ahol normál esetben a repülések csak elenyésző része zajlik.

Az egypályás üzem a légiforgalmi irányítás számára is többletmunkát jelentett, különösen a csúcsidőszakban a toronyban ülő és a közelkörzeti irányítók terhelése nőtt meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK