A nemzetközi hitelminősítő az MKB hosszú távú forint- és devizabetéti besorolását B3-ról B2-re minősítette fel. A bank alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) mutatóját az eddigi caa2-ről caa1-re javította. Az MKB hosszú távú partnerkockázati minősítését (Counterparty Risk Assessment, CRA) B1(cr)-re emelte az eddigi B2(cr)-ről.

A bank hosszú távú betéti besorolásainak kilátása továbbra is stabil.

Az indoklás szerint enyhültek a bank fizetőképességi kockázatai, miután javult az eszközminőség, és hatévi veszteséges működés után az MKB tavaly nyereséges volt. A problémás kinnlevőségek rátája a teljes portfolión belül tavaly decemberre 21,5 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 30,1 százalékról, mindenekelőtt a kereskedelmi ingatlanszektorba kihelyezett problémás hitelállomány jelentős csökkenése miatt.

A problémás hitelállomány 54 százalékos fedezettségi rátája azonban mérsékelt szintű, és ez korlátokat jelent az MKB fizetőképességében - áll a Moody's elemzésében. Az eszközminőség javulása tavaly a hitelveszteség-tartalékolás 84 százalékos csökkentését tette lehetővé, és ez volt a bank jövedelmezőségében bekövetkezett fordulat elsődleges tényezője.

A Moody's közölte: várakozása szerint a kedvező magyarországi működési környezet a következő 12-18 hónapban is előnyös hatást gyakorol a magyar bankok, köztük az MKB adósminőségére. Az MKB folytatódó hitelportfolió-tisztítása és a hitelkihelyezés növekedése fokozatosan javítja majd a bank egyébként gyenge pénzügyi alapmutatóit.

A Moody's tavaly stabilról pozitívra javította a magyar bankrendszer egészének kilátását, és ehhez fűzött indoklásában a nem teljesítő kinnlevőségek arányának szektorszintű csökkenését emelte ki - írta az MTI.