A sztrájkbizottság kedden, a megállapodás aláírását követően közleményben hangsúlyozta: az elmúlt év vége óta zajló intenzív tárgyalásokon a szakszervezetek elérték, hogy a munkáltató kibővítse korábbi ajánlatát, amelyet a központi üzemi tanáccsal folytatott, és eredménytelenül zárult tárgyalásain tett.

A sztrájkbizottságot létrehozó szakszervezetek továbbra sem tartják indokoltnak a létszámleépítést a közmédia műsorainak gyártására létrehozott alapnál, különösen a költségvetés által a közmédiának nyújtott jelentős anyagi támogatás mellett. Tudatták ugyanakkor azt is: miután a tárgyalásokon bebizonyosodott, hogy a munkáltatót a szakszervezetek erről nem tudták meggyőzni, a megállapodás útját választották, amivel meggyőződésük szerint könnyíteni tudják a csoportos létszámleépítésben érintettek helyzetét.

Közleményükben megerősítették: az MTVA vezetése vállalta, hogy további legalább 20 fővel csökkenti - a méltányossági kérelmek alapján hozott döntésekkel - az elbocsátandók számát. Így az eredetileg tervezett 255, illetve az MTVA által utóbb deklarált 215 fővel szemben a csoportos létszámleépítésben érintettek száma nem haladhatja meg a 195-öt, nem kizárva, hogy még ennél is kevesebb lesz - olvasható a sztrájkbizottság közleményében.

A megállapodás alapján bővültek a méltányossági szempontok, a munkáltató vállalta, hogy külön hangsúlyt helyez a méltányossági kérelmek elbírálásakor a nyugdíjra nem jogosult 58 év felettiek kérelmeire, valamint a három vagy több, illetve a tartósan beteg gyereket nevelők szempontjaira.

Az MTVA tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2011-es után újabb csoportos létszámleépítést hajt végre. Az erről szóló előzetes értesítéseket decemberben adta0 át az érintetteknek.