Az Európai Bizottság által kezdeményezett és az Európai Beruházási Alap (EBA) által koordinált COSME (Programme for the Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) garanciaprogram 50 százalékos, díjmentes garanciát nyújt a kkv-k számára, ügyletenként maximum 45 millió forintos kötelezettségvállaláshoz. Ezek közé tartozik az éven túli folyószámlahitel és forgóeszköz hitel, beruházási hitel (az új MNB nhp program harmadik szakasza is), a bankgarancia, illetve az újonnan induló K&H üzlettámogató hitelkonstrukció.

Az ügyfelek számára díjmentes COSME garancia igénybevétele a K&H által jelenleg is alkalmazott hitelbírálati eljárásba illeszkedik, így mind időben, mind adminisztrációban számottevő könnyítést jelent a vállalkozásoknak. Azok az ügyfelek, akik eddig a kevésbé "attraktív" kategóriába tartoztak a bankok számára és emiatt csak jelentősen szigorúbb feltételekkel és drágábban jutottak hitelhez, a K&H Banknál mostantól elérhető garancia segítségével kedvezőbb feltételek mellett igényelhetnek finanszírozást üzletfejlesztésük megvalósítására. A garancia jelentős fedezetet jelent, ami mellett akár tárgyi fedezet nyújtása sem szükséges, valamint a magasabb fedezeti kategória miatt az ügyfél hitelének árazása is kedvezőbb lehet, mint korábban.

Az igénybe vett COSME garancia nem terheli az ügyfél minimális támogatási keretét, illetve, hogy a feltételeknek megfelelő vállalkozás akár több szerződéséhez is igénybe veheti a garanciát.

Az aláírt megállapodás is azt bizonyítja, hogy a K&H tud és akar is hitelezni. A következő három évben 30 milliárd forint új hitel kihelyezését támogatja az EBA garanciaprogramja. Ez a kkv-k számára nyújtott átlagosan 15-20 millió forintos hitelekkel számolva a program teljes ideje alatt több ezer ügyfél finanszírozásához nyújt alapot. Az uniós garancia a tőkekövetelmény szempontjából is kedvező a K&H Bank számára, ami még intenzívebb hitelkihelyezést tesz lehetővé számunkra - mondta Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A K&H 2015. szeptember 30-ig megközelítőleg 38 milliárd forint új hitelt folyósított a szektor vállalkozásai számára. Ezzel a kkv-hitelállomány 8 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, szemben a piac 1,8 százalékos növekedésével. A hitelezett kkv-ügyfelek folyamatosan gyarapodó száma szeptember végén elérte az 9200 darabot, ami azt jelenti, hogy ma minden tizenkettedik kkv-nak van K&H által folyósított hitele. Ebben kiemelt szerepet játszott a növekedési hitelprogram, amelynek a K&H továbbra is egyik vezető résztvevője: a második szakaszban 190,3 milliárd forint, míg az nhp első és második szakaszában együttesen 283,3 milliárd forint összegben kötött hitelszerződéseket - részletezte Bába Ágnes, a K&H vezérigazgató-helyettese.