Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtöki adatismertetése szerint az idei második negyedévben 2,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom az év első három hónapjához képest, ami 2004 első negyedéve óta a leggyorsabb ütem. Ez azt mutatja, hogy a gyenge évkezdet után erőre kapott a fogyasztás, ami némi megnyugvást jelenthet a brit jegybanknak.

Júniusban 2,9 százalékkal nőtt éves összevetésben a kiskereskedelmi áruforgalom a májusban mért 4,1 százalékos tizenkét havi növekedés után. Havi szinten 0,5 százalékkal csökkent a forgalom júniusban, miközben elemzők 0,4 százalékos emelkedésre számítottak a májusi 1,4 százalékos bővülés után.

Elemzők annak tudják be a gyengébb júniusi adatokat az előző két hónap erős teljesítménye után, hogy a labdarúgó világbajnokság miatt sok fogyasztó kevesebbszer fordult meg és kevesebbet költött az üzletekben.

A pénzpiacok azonban a gyengébb júniusi adatra koncentráltak, aminek következményeként a font dollárhoz viszonyított árfolyama 2017 szeptembere óta először az 1,30-as szint alá esett. A brit deviza árfolyamát már a múlt héten erősen megtépázták az EU-tagság megszűnési folyamatát övező politikai viták.

"A mérleg egyik serpenyőjében benne van az augusztusi kamatemelés. Függetlenül attól, hogy lesz-e kamatemelés vagy sem, a kamatpálya rendkívül lapos lesz" - vélte Tom Stevens, a Fidelity International nemzetközi befektetési alapkezelő egyik portfoliómenedzsere.

A Reuters által a hét elején megkérdezett közgazdászok többsége arra számított, hogy augusztus 2-i ülésén a Bank of England kamatot emel, a pénzügyi válság óta második alkalommal. A kiskereskedelmi forgalom júniusi visszaesése, a bérek és az infláció vártnál lassabb ütemű emelkedésével együtt, újraélesztette azokat az aggodalmakat, hogy megismétlődik a májusi meglepetés, azaz mégsem lesz kamatemelés.

A fotó forrása: Pixabay.