Tavaly döntött a kormány arról, hogy megszünteti a tudomány diplomáciai és kulturális ügyekért felelős Balassi Intézetet, melynek feladatait részben a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium, valamint annak projektcége, a KKM Oktatási és Rekreációs Kft (KKMOR). vette át. A cég a nyíregyházi székhelyű Sóstó Hotel Kft-ből alakult át és vált budapesti székhelyű gazdasági társasággá. Az átszervezést az indokolta, hogy a minisztériumok nem alapíthatnak cégeket, így a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kérte el a külügyi tárca a korábbi üdülőfenntartót - derül ki Szijjártó Péter szakminiszter Demeter Márta független képviselő kérdésére adott válaszából.

A KKMOR kapcsán az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy pontosan mennyi költségvetési forrást kellett a kibővült feladatkörű cégbe csatornázni, annak milyen kiadásai voltak. A 2015-ös cégbeszámolója alapján ugyanis a szervezetnek összesen 7 alkalmazottja volt, ebből három felettes (felsővezető, vezető és irányító), míg négy ember ügyviteli alkalmazott volt. Bérekre pedig 58 millió forintot költöttek, vagyis átlagosan nettó 450 ezer forintot kaphatott egy dolgozó, ha nem számolunk a vezetőknek járó vélhetően magasabb fizetésekkel.

A társaságnak mostanra - a Céginfo.hu adatai szerint - 44 dolgozója van. Szijjártó ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a Balassi Intézet dolgozói közül 34 ember került át a projektcégbe. Azt is közölte, hogy eleinte kísérleti jelleggel kezdték el üzemeltetni a társaságot, a kialakítás közben keletkező tapasztalatok felhasználásával bővült annak mérete és portfóliója.

A cég jelenleg közel 4000 résztvevő részére nyújt képzéseket (egy alkalmazott több képzésben is rész vehet), melynek összköltsége 124 millió forint. Elérhetők többek között vezetéstechnikai tréningek, krízismenedzsment vagy például Ember és társadalom az iszlám világban című tréningek is.

Azt egyelőre nem tudni, miként változott a cég gazdálkodása az elmúlt és az idei évben, de 2015-ben még 66,7 millió forintos nettó árbevétel mellett a mérlegszerinti eredménye 8,5 millió forint veszteség volt a cégadatok szerint. A bérkiadásokon kívül még 14,8 millió forint anyagi jellegű ráfordítás volt a KKMOR-nál.