Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi M&A piacon a lezárt tranzakciók szám alapján 2011 óta a legsikeresebb első féléves eredményt mutatja 2015 első hat hónapja. Az idén júliusig megvalósult 70 ügylet 46 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi azonos időszaki értéket.

Ezzel párhuzamosan a közép- és dél-európai régióban összesen 647 tranzakciót hoztak az első félévben nyilvánosságra, amelyek becsült összértéke megközelíti a 16,5 milliárd dollárt. A tranzakciószám alapján Törökország (155), Lengyelország (117) és Csehország (98) áll az élen, míg Magyarország a 70 tranzakcióval az ötödik helyen szerepel a listán.

Kicsik a tranzakciók

A hazai M&A piac becsült értéke 0,8 milliárd dollár volt 2015 első félévében, ami 2014 hasonló időszakához képest 5 százalékos visszaesést jelent, azonban a tavalyi év második félévhez viszonyítva 24 százalékos növekedés figyelhető meg. A 100 millió dollár alatti hazai tranzakciók átlagos értéke elérte a 4,3 millió dollárt.

A tranzakciók számának megugrása mellett nőtt ugyan a magyar tranzakciós piac becsült mérete is, de megfigyelhető, hogy a piacon még mindig az alacsonyabb értékű tranzakciók vannak többségben - mondta Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások vezető partnere.

A magyarországi tranzakciós piacon továbbra is a belföldi ügyletek voltak többségben, a tranzakciók 60 százalékánál a célvállalat és a vevő is magyar társaság volt. A külföldi vevők közül legaktívabbnak a nagy-britanniai befektetők bizonyultak 5 ügylettel, amit az Egyesült Államok, valamint Ausztria és Svájc befektetői követnek 4, illetve 3-3 tranzakcióval. A Magyarországról külföldre irányuló felvásárlások legmeghatározóbb hazai befektetőivé a Mol és az OTP Bank léptek elő, amelyek a négy nyilvánosságra hozott tranzakción három-egy arányban osztoztak.

A régióban sem voltak megaüzletek

A közép- és dél-európai régióban a tranzakciók számát tekintve az it a feldolgozó-, illetve az élelmiszeripar végzett az élen, a tranzakciók átlagos nagysága alapján pedig a banki és pénzügyi szolgáltatások (79,9 millió dollár), az élelmiszeripar (69,5 millió dollár), illetve a gyógyszeripar (65 millió dollár) volt a három legvonzóbb ágazat. A régióban az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma, míg a régiós piac becsült mérete 11 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszakinál - a becsült piacméret csökkenésének elsődleges oka az egymilliárd dollár feletti "megaüzletek" hiánya volt.

Az it vezet

Magyarországon is az it és technológiai szektorban kötötték a legtöbb tranzakciót, ezek az összes ügylet közel negyedét (23 százalékát), míg a tranzakciók értékének 69 százalékát adták. Az energetikai szektor 11 százalékkal a második legvonzóbb befektetési célponttá vált, amit 10 százalékos aránnyal a média és telekommunikáció követ.

A legnépszerűbb befektetések közé továbbra is a felhő alapú számítástechnikai-, az adatvédelemi- és a pénzügyi szoftverek, valamint a biotechnikai cégek tartoztak. A tranzakciók száma alapján az IT-szektort a belföldi tranzakciók dominálták (69 százalékos részaránnyal). Az energetikai szektorban összesen 8 ügyletet hoztak nyilvánosságra. A tranzakciók között találjuk a Mol által az ENI Romania, Ithaca Petroleum Norge AS és a DG Khan olajkitermelő blokk megvásárlását.

A telekommunikáció és média szektorban 7 tranzakciót zártak le 2015 első félévében átlagosan 2,3 millió dollár értékben. Többek között a tranzakciók keretében vásárolta fel a jofogas.hu az OLX.hu portált, a Tematic Group Kft. pedig a Juventus Rádió tulajdonosává vált.