Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Törvényszék november 20-án elrendelte az Alexandra könyvesboltokat egykor könyvekkel ellátó nagykereskedelmi cég, a Könyvbazár Kft. felszámolását. A korábban 56 Alexandra könyváruházat működtető kiskereskedő, a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolási eljárása pedig október 31-én kezdődött el - derül ki a Cégközlönyből.

Azoknak, akiknek követelése van a két társasággal szemben, a felszámolás elindulásától számított 40 napon belül jelenthetik be igényüket a kijelölt felszámolókhoz - a Könyvbazár esetében a budapesti székhelyű Fiskális Kft.-hez, a Rainbow-nál pedig a szintén budapesti a Cél-Org Tanácsadó Kft.-hez. (A felszámolás egy fizetésképtelen cég jogutód nélküli megszüntetését jelenti, az eljárás során megpróbálják a hitelezők követeléseit rendezni a cég vagyonából, ha futja rá.)

A Könyvbazár felszámolásának érdekessége, hogy a bíróság által elektronikusan, véletlenszerűen kiválasztott felszámolócég, a Fiskális Kft. azt a munkatársát, Megay Róbert Pétert bízta meg felszámolóbiztosként az eljárás lebonyolításával, aki az év elején még meg kívánta vásárolni (pontosabban az általa képviselt befektetők) a könyváruházakat üzemeltető Rainbow-t, és több mint négymilliárdos tőkeemelést ígért.

Véletlen kiválasztás

Megay Róbert Péter szerint véletlenszerűen történt a Könyvbazár felszámolójának kijelölése, ehhez nincs köze annak, hogy ő februárban megvásárolta volna a Rainbow többségét, két különböző cégről van szó. A Könyvbazár pénzügyi helyzetéről még nincsenek adatai a felszámolóbiztosnak, a társaság ügyvezetőjének ugyanis a csődtörvény szerint 30 napja van arra, hogy elkészítse a tevékenységet záró mérleget és a vagyonleltárt, valamint átadja neki a társaság tevékenységével kapcsolatos dokumentumokat.

Nem is értem, hogy miért pont Megay Róbert kapta a Könyvbazár felszámolói megbízását, miközben a Megay Róbert gazdasági tanácsadó által képviselt befektetői csoport volt az, aki meg akarta vásárolni a Rainbow 100 százalékos üzletrészét, amely társaság köztudottan ellenséges viszonyt ápol a Könyvbazárral - válaszolta a Napi.hu kérdésére Matyi Dezső, a Könyvbazár ügyvezetője. (A felszámolás elindulásával már nem az ügyvezető, hanem a felszámolóbiztos, Megay Róbert jár el a cég nevében, a vállalkozást is ő jegyzi - a szerk). A bíróság a Fiskális Kft.-t jelölte ki a Könyvbazár felszámolójának, azt, hogy a Fiskális kit jelöl ki felszámolóbiztosnak, az a cég saját döntése - tette hozzá Matyi Dezső.

Mi lesz a dolgozókkal?

A Könyvbazárnak a NAV adatai szerint 63 dolgozója van. "A jelenleg is aktív állományban lévő munkavállalók mindig megkapták a munkabérüket" - hangsúlyozta lapunknak küldött válaszában Matyi Dezső. A dolgozók nagy része információnk szerint az Alexandra pécsi logisztikai központjában dolgoznak.

A Rainbow-nak a legutolsó adatok szerint 195 bejelentett alkalmazottja volt, akik többsége február-márciusban kapott utoljára fizetést. A járandóságokat a felszámoló fizetheti ki visszatérítendő állami támogatás, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap bérgarancia alaprészének segítségével.

Mekkora a vagyon és a tartozás?

A Könyvbazár kötelezettségállománya a 2016-os beszámolója szerint közel nyolcmilliárd forintot tett ki, míg a Rainbow-nak az utolsó leadott mérlege szerint, 2015-ben közel 3,5 milliárdos tartozása volt hitelezőivel szemben. A Könyvbazárnak és a Rainbow-nak nincs jelentős értéket képviselő ingatlanvagyona (a pécsi könyves logisztikai központ és a Károly körúti áruház ingatlana más cégek tulajdona), értékesíthető követeléseik, illetve a Könyvbazárnak könyvkészlete lehet, ám ezek értéke jóval kisebb lehet a tartozásokénál.

A cégadatok szerint a Könyvbazárral és a Rainbow-al szemben több végrehajtás indult az elmúlt hónapokban - a felszámolások elindulásáig - tartozásaik miatt, s mindkét cég szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 100 millió forintnál nagyobb adótartozást felhalmozókat felsoroló listáján.

A Könyvbazárnak közel négymilliárd forinttal tartozik a Rainbow, amely a beszállító könyvkiadóknak maradt adósa. A Rainbow-nak hasonló nagyságrendben volt viszontkövetelése a Könyvbazárral és a cég képviselőjével szemben. Az elszámolási vita, majd a könyvek üzletekből történt kivonása miatt a Rainbow márciusban bezárta 56 üzletét. (Ezek nagy része azóta új üzemeltetőkkel és terjesztőkkel újranyitott, s a Matyiék által működtetett négy boltot is új kereskedő visz tovább - a Bookangel - erről itt olvashat).

Az Alexandra-csoport könyvkiadói továbbra is működnek, köteteik megvásárolhatók a boltokban.

Nyomoznak

Az Alexandra cégeivel - köztük a Könyvbazárral, a Rainbow-val és a vállalatcsoport korábbi központi vállalkozása, a szintén felszámolás alatt lévő Pécsi Direkt Kft.-vel - kapcsolatban több rendőrségi nyomozás indult, a Magyar Nemzet november eleji információi szerint összesen nyolc eljárás. Ismeretlen tettes ellen nyomoznak, egyebek mellett sikkasztás, csalás, közokirat-hamisítás, személyes adattal való visszaélés gyanújával. Korábbi információk szerint a NAV is nyomozást indított a Pécsi Direkt ügyében csődbűncselekmény, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt. (A Pécsi Direkt 9 milliárdos tartozással került felszámolás alá 2015-ben, a társaság felszámolója, a Kvantál Kft. csődbűntettet sejt, megállapítása szerint az Alexandra vagyonát a felszámolás előtt "átjátszották" új vállalkozásokba, köztük a Rainbow-ba és Könyvbazárba).

Vitatkoztak

Megay Róbert Pétert január-februárban két taggyűlésen is a Rainbow új ügyvezetőjének jelölték a cég 50 százalékos tulajdonosai (a könyves cégcsoportot létrehozó Matyi Dezső édesapja, leánya és volt felesége), de őt a másik 50 százalékos tulajdonos, a vállalatcsoport reorganizációjába korábban bevont Wolf-CRS Kft. képviselői nem szavazták meg, így sem új tulajdonosa, sem új ügyvezetője nem lett a kiskereskedő cégnek - amely egyébként március óta ügyvezető nélkül működött. (Az egyik tanácsadó, Stotz Gyula korábbi tájékoztatása szerint az ígért 4,4 milliárd forintos tőkebevonás forrását Megayék üzleti titokra hivatkozva nem jelölték meg.) A többmilliárdos adósságot görgető vállalatbirodalom átvilágításába és reorganizációjába néhány éve bevont tanácsadókkal Matyiék viszonya megromlott. Matyi Dezső korábban úgy nyilatkozott, hogy a tanácsadók becsapták őt. A tanácsadók szerint viszont átláthatatlan és fenntarthatatlan volt a cégcsoport működése, a négymilliárd forint csak tűzoltásra lett volna elég.

A nyitóképen a bezárt budapesti, Károly körúti Alexandra könyvesház látható, forrás: MTI Fotó/Marjai János.