A tartozások gyakran egy irányba mutatnak, így azokat nem lehet kompenzálni. A nevadai székhelyű P2P Money cég által kidolgozott szolgáltatás lényege, hogy a vállalkozások egy internetes rendszerben rögzíteni tudják elismert, ki nem fizetett követeléseiket, a HONEM rendszer pedig kapcsolatot keres a számlák között, és összevezeti a tartozásokat valamint követeléseket, így a lánctartozás enyhülhet - ismertette Németh Szabolcs, a P2P Money Europe Inc. vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

Ezermilliárdos a lánctartozás Magyarországon

A lánc- és körbetartozások, amelyek összege Magyarországon elérheti az ezer milliárd forintot, elsősorban a sor végén álló mikro, kis- és középvállalkozásokat sújtják - mutatott rá Vadász György, a Magyar Iparszövetség (Iposz) ügyvezető társelnöke és Bisztray-B. György, a Kis- és Középvállalkozások Egyesületének elnöke.

Európa-szerte probléma, hogy a számlákat egyre később fizetik ki, több tízezer vállalkozás megy emiatt csődbe. Európában 2010-ben a számlák 70 százalékát késedelmesen fizették ki, 2 százalékát egyáltalán nem egyenlítették ki, csak a számlák 28 százalékát rendezték időben - közölte Németh Szabolcs. A lejárt tartozások tavaly 1900 milliárd eurót tettek ki, ebből 1100 milliárd euró a kkv kört érintette. A magyarországi mintegy ezer milliárd forintos lánc- és körbetartozásból 400-400 milliárd forint az építőiparban és a szolgáltatásban, 200 milliárd forint a kereskedelemben áll fenn.

Felszámolhatók a lejárt tartozások?

A HONEM rendszerbe a még le nem járt számlákat is be lehet vinni, valamint felszámolás és csődeljárás alatt is használható. A vezérigazgató szerint a HONEM rendszer révén felszámolható a (lejárt) tartozások 70-80 százaléka, ezt ezer valódi számla adatainak feldolgozása alapján kalkulálták ki.

A szolgáltatásért előzetesen nem kell fizetni, csak a tényleges kompenzáció után 1 százalékos díjat. Ha az ügyfél szeretné felgyorsítani a keresést, beállíthat nagyobb jutalékot is, ennek mértékét a számlaösszeg 30 százalékában maximálták.

Németh Szabolcs a szolgáltatás előnyei között említette, hogy pénzügyi teljesítés nélkül rendezi a tartozást, mellőzhető a jogi eljárás, alkalmazása révén csökkenhet a csőd- és felszámolási eljárások száma, továbbá a problémás vevőkkel is megmarad az üzleti kapcsolat.

Az üzleti diszkréció kiemelt szempont, így minden ügyfél csak saját számláit és kapcsolatait követheti majd nyomon, versenytársai nem szerezhetnek tudomást tartozásairól, fizetésképtelenségéről - mondta Hodnics Márton vezető szoftverfejlesztő.

Az államot is bevonnák

A P2P Money Europe vezetője abban bízik, hogy az eredmények láttán az állami szegmens is bevonható lesz a rendszerbe, amire azért is szükség volna, mert az önkormányzatok és az egészségügy a legnagyobb adósok közé tartoznak. Csehországban állami finanszírozással vezetik be a szolgáltatást, az állam átalánydíjat fizet a rendszer használatáért - ismertette.

A HONEM rendszert egyszerre vezetik be Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Olaszországban, Németországban és Csehországban. A P2P Money a szolgáltatás bevezetésére projektcégeket hozott létre az egyes országokban. A P2P Money európai fejlesztési központja Győrben, a magyarországi Budapesten van.

Az ügyfelek az interneten és a partnerirodákban (például könyvelőcégeknél) is igénybe vehetik a szolgáltatást. Magyarországon száz partneriroda lesz, közülük 70-et már június 30-án felkereshetnek az ügyfelek.

300 milliárdot bevasalnának

Németh Szabolcs elmondta: úgy vélik, Magyarországon az ezer milliárd forintos lánc- és körbetartozásból 400 milliárd forint még a gazdaságban van, ezen összeg 70-80 százalékának kompenzációját célozták meg az első évben. A rendszer működtetéséhez uniós támogatást is igénybe vesznek Magyarországon. A források két évre akkor is rendelkezésre állnak, ha nem keletkezik bevétel.