Felügyeleti biztost kapott az NHB

Azonnali intézkedéseket alkalmazott az MNB az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme - írja közleményében a jegybank, amely keddre bankszünnapot rendelt és korlátozták a 7 millió forint feletti betétek kivételét.
Szabó Dániel, 2018. december 18. kedd, 08:12
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB folyamatos monitorozása során vette észre, hogy az elmúlt időszakban jelentősen romlott az NHB Növekedései és Hitel Bank likviditása, vagyis az akár azonnali pénzkifizetési lehetősége. Ha az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A jegybanki lépések között szerepel, hogy 30 napra elrendelték a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel.A bank a holnapi naptól tovább folytatja működését - olvasható a közleményben.

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti. A bankban 1,53 százalék részesedése van a libanoni Fransa Holding Sal. pénzintézetnek, valamint 98,47 százalék tulajdonlása van a BanKonzult Kft-nek, amely Szemerey Tamás, Matolcsy György unokatestvérének érdekeltsége - a Céginfo.hu adatai szerint.

Augusztusban az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki már a NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-re (NHB Bank) a felügyeleti vizsgálat során feltárt vállalatirányítási, hitelkockázat-kezelési, számviteli, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozását megelőzendő hiányosságok miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.18 13:58

Itt az újabb botrány a Budacash, Quaestor, Kulcsár stb. után!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.12.18 13:46

Matolcsi rokona addig "sáfárkodott" a betétesek pénzével hogy nincs miből visszaadni azt.
Gyurikánál lehet reklamálni ez is a családban marad :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.18 10:55

És Varga állami nyugdíjpénztárba akarja rakatni az emberek pénzét, amikor még mindig ilyen példákkal állnak elő, hogy korlátozzák a kifizetéseket, vagy esetleg bukta is lesz a "bank".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html