Felügyeleti bírságot kapott az Erste Nyugdíjpénztár

Egymillió forint felügyeleti bírságot rótt ki az Erste Nyugdíjpénztár magánpénztári ágazatára a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), mert nem teljesítette egy korábbi határozatban előírt kötelezettségét.
MTI-Eco, 2010. június 22. kedd, 16:35
Fotó:

A felügyelet honlapján közzétett határozat indoklásából kiderül: a felügyelet még 2008 decemberében arra kötelezte a nyugdíjkasszát, hogy a Pénztárak Központi Nyilvántartása (PKN) részére hibásan, vagy többször elküldött, illetve hiányzó adatszolgáltatásokból fakadó eltéréseket 2009. március 31-ig rendezze, és az eljárását igazoló dokumentumokat a felügyeletnek küldje meg.

A határozat egy másik pontja pedig előírta, hogy a pénztár a további eltérések kialakulásának megelőzése érdekében félévente vesse össze a nyilvántartásában szereplő bevallási és befizetési adatokat a PKN-ben szereplő adatokkal, és szükség esetén a javításokat végezze el.

A PSZÁF a pénztár által benyújtott összesített adatok vizsgálata alapján azt állapította meg, hogy a nyugdíjkassza továbbra sem tudta megvalósítani a PKN és a pénztári adatok egyezőségét, ezért újra előírta a kötelezettséget.

A bírságösszeg a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esik.

A felügyelet az intézkedés alkalmazásánál a pénztár terhére értékelte, hogy az eltérések mértéke az előző összevetés értékeihez képest valamennyi kategóriában nagymértékben nőtt. Súlyosbító körülménynek tekintette azt is, hogy a pénztár az előírtakat már második alkalommal nem teljesítette, s figyelembe vette a jogsértéssel potenciálisan érintett tagok számát is (a pénztár taglétszáma a 100 ezer főt meghaladja).

HOZZÁSZÓLÁSOK