Felügyeleti büntetés a gyorshitel-cégnek

A KáPé Zrt.-t félmillió forintra bírságolta a PSZÁF.
NAPI, 2009. augusztus 7. péntek, 12:45
Fotó:

A PSZÁF július közepén kelt, ám a felügyelet honlapján csak pénteken közzétett határozata szerint félmilliós büntetést szabott ki a gyorshitelekben utazó KáPé Hitel Zrt.-re. A bírság mellett a PSZÁF arra szólította fel a céget, hogy tartsa be az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj, illetve a tevékenységével összefüggő kereskedelmi kommunikációja során pedig a feltüntetett referencia teljes hiteldíj mutató (thm) számítására vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A felügyelet javasolta a KáPénak, hogy az üzletszabályzatát, a kockázatvállalási tevékenységéhez kapcsolódó és számviteli tevékenysége körébe tartozó belső szabályzatait, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására szabályzatát a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek való maradéktalan megfelelés érdekében dolgozza át, egészítse ki és hozza egymással összhangba, a jelen határozat indokolásában meghatározott szempontok figyelembe vételével, illetőleg azokat a gyakorlatban is valósítsa meg

Köztelezték továbbá a céget arra, hogy a fentiek végrehajtására vonatkozóan készítsen végrehajtási tervet, azt nyújtsa be a felügyelet részére, az abban foglaltakat folyamatosan, legkésőbb 2009. december 31-ig hajtsa végre, a végrehajtásról pedig október 30-ig, majd 2010. január 15-ig írásban tájékoztassa a PSZÁF-ot.

A felügyelet ezt megelőzően, 2007-ben 800 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre.

HOZZÁSZÓLÁSOK