"A Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002-2010 közötti - kiemelten a MÁV Zrt. szerkezetátalakítására és leánytársaságok privatizációjára vonatkozó - döntések vizsgálatára" létrehozott országgyűlési vizsgálóbizottság jelentését a Magyar Szocialista Párt képviselőjének távollétében egyhangúan szavazták meg. Az LMP napokon belül különvéleményt tesz közzé - mondta a vizsgálóbizottsági ülésen Jávor Benedek (LMP) bizottsági alelnök.

Manninger Jenő (Fidesz), a bizottság elnöke az ülés után tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a MÁV csoport takarékos gazdálkodással működőképes lehet, mert a kormány szándéka szerint a Széll Kálmán Terv alapján az állam átvállalja az adósságát, ami a jelentés szerint megközelíti a 300 milliárd forintot. Ez a MÁV csoportnak az idén és a következő 3 évben évi 45 milliárd forint adósságtörlesztést jelentene - fűzte hozzá a vizsgálóbizottság elnöke. A képviselők nem tesznek feljelentést - mondta Manninger Jenő.

A bizottság javasolta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak, hogy vizsgálja meg többek között a Pan-Tel Rt., a Debreceni Járműjavító eladását és a Multiszolg Kft. bizonyos elővásárlási jogát. Ugyanakkor a MÁV vezetőit arra kérik, hogy vizsgálják felül a csoport számára előnytelen szerződéseket és szüntessék meg azokat. A vizsgálóbizottság javasolja a vagyontörvény módosítását úgy, hogy az ne csak az állami cégekre, hanem azok eszközeire is terjedjen ki. A javaslatok között szerepel a közbeszerzési törvény módosítása azért, hogy a csoporton belüli beszerzésekhez ne kelljen közbeszerzési eljárást lefolytatni.

A vizsgálóbizottság szerint szükséges lenne, hogy a vasúti pályadíjakat a tényleges költségek alapján állapítsák meg. Ugyanakkor pedig szükséges az is, hogy a beszállítók ne külsősök, hanem csoporton belüliek legyenek. Az ajánlások között szerepel az is, hogy szükséges-e a MÁV-Start, a MÁV Trakció és a gépészet külön gazdasági társaságban történő üzemeltetése. A bizottság megvizsgáltatja egy állami tulajdonú vasúti szállító cég megalakításának lehetőségét is.

Manninger Jenő újságírói kérdésre elmondta, hogy a vizsgált nyolc évben több mint ezer milliárd forint állami pénzt kapott a MÁV csoport, de további forrásokra lenne szükség ahhoz, hogy modern, korszerű vasúttársaság legyen.