Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarországon az államilag támogatott felsőoktatásba felvételt nyert hallgatók a környező országokhoz képest szerteágazó, könnyen hozzáférhető támogatási rendszerbe kerülnek. Itthon például pályázható tanulmányi, vagy köztársasági ösztöndíj is, de ezek közös pontja, hogy azokat a most egyetemre beiratkozó diákok még nem igényelhetik. Vannak azonban általánosan minden egyetemen, de intézményspecifikus juttatások is, amelyekre már a gólyák is jelentkezhetnek. A jelenlegi koronavírus-járvány miatti válságos gazdasági helyzetben mind a hallgatóknak, mind családjuknak nagy segítséget jelenthetnek a nem egyszer 100 forintnál is többet jelentő tételek.

Talán a legismertebb, általánosan elérhető lehetőség a rendszeres szociális ösztöndíj (van, ahol támogatásnak hívják), melynek összege havonta kerül jóváírásra, a hallgatói normatíva 20, illetve 10 százalékánál nem lehet alacsonyabb. Ezt fogyatékossággal élő vagy egészségügyi állapotuk miatt rászoruló, halmozottan hátrányos helyzetű, családos, árva vagy gyámság alól kikerült diákok kaphatják. Odaítéléséről a megfelelő igazolások birtokában a Hallgatói Önkormányzatok döntenek pályázati és jogosultsági alapon.

Szintén már beiratkozáskor igényelhető az iskolakezdő alaptámogatás is, amelynek feltételeit kormányrendeletben fixálták, így azt a tanulmányok kezdő szakaszában kaphatják az állami ösztöndíjas, nappali képzésbe került diákok. Ennek feltételei szintén rászorultsághoz kötöttek - amelyek megegyeznek a szociális ösztöndíj feltételeivel -, valamint igényelni is kell őket. Ennek összege az alapképzés esetében a normatív támogatás 50 százaléka, mesterképzés esetében a 75 százaléka, vagyis nagyjából 60-90 ezer forintra számíthatnak a hallgatók.

Igényelhető még emellett a Bursa Hungarica ösztöndíj is, amely pénzbeli szociális támogatás, amelynek elbírálását nem az egyetem végzi, hanem az önkormányzatok. Ennek összege általában 100 ezer forint körüli, de minden évben ősszel - október és november között - igényelhető, részleteit pedig a tanév elején tisztázza az Emberi Erőforrások Minisztériuma és teszi közzé a felhívásokat a helyi önkormányzatok.

Érdekesség, hogy a Szegedi Tudományegyetem jóval egyszerűbben elérhető, nem rászorultsági alapon elérhető támogatást is nyújt a gólyáknak. Az SZTE START ösztöndíj közvetlen kedvezményezettjei azon felvételiző diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek a 2020/2021-es tanévre. Az ösztöndíj összege akár 120 ezer forint, de legalább 40 ezer forinthoz juthatnak a hallgatók. Ennek esetében tényleg csak annyinak kell megfelelni, hogy a jövendőbeli hallgatók ne mulasszák el a pályázati határidőt, ami például idén július 10-ig tart, majd iratkozzanak is be az intézménybe. Fontos hangsúlyozni, hogy nem az először beadott felvételi jelentkezési lap sorrendje számít, hanem elfogadják azt is, hogy ha valaki a július 9-i lejáratig változtat úgy, hogy az SZTE kerül az első helyre.

Szegeden egyébként a hallgatókat egy baráti ösztöndíjrendszer várja nemcsak a beiratkozáskor, de a későbbiekben is. Ugyanis igényelhető jegyzettámogatás, de Talent ösztöndíjat is kaphatnak a kiváló művészek, sportolók, vagy a kiváló kutatási, tanulmányi eredményekkel rendelkező hallgatók. Az önkormányzattal együttműködve pedig elnyerhető a Szeged Városi Ösztöndíj is, amelyet a kiemelkedő teljesítményt elért diákok tanulmányainak anyagi támogatására adnak, ahogy létezik külön sportösztöndíj is.

Az ilyen pár tíz-, vagy akár százezer forintos tételek komoly segítséget jelenthetnek. Mint ahogy arról korábban részletesen írtunk, az egyetemista diákok átlagos éves költségei meghaladták a 3,5 millió forintot az elmúlt években. Azonban komoly eltérés tapasztalható abban, hogy valaki Budapesten, vagy valamely vidéki egyetemen próbál diplomát szerezni. A cikkben példaként említett Szeged esetében akár 20 százalékkal kevesebb is lehet a hallgatók kiadása.

 

Akár 20 százalékot is megtakaríthatnak az egyetemisták

Budapesten már a járvány első heteiben elkezdtek csökkenni az albérletárak, de még mindig jóval magasabbak a lakhatási költségek a fővárosban, mint vidéken. A felvételi ponthatárok kihirdetése után pedig szokás szerint megindulhat a drágulás, amely már most elkezdődött. Sok jövendőbeli egyetemista kerülhet nehéz helyzetbe szülei csökkenő bevételei, valamint a lassan visszarendeződő albérletpiac miatt.

 



A cikk megjelenését az SZTE támogatta.