Nagy bajban van a Fény utcai piac

Az elmúlt években drasztikusan visszaesett a Fény utcai piac bérlőinek száma, ezért Örsi Gergely II. kerületi polgármester szerint fel kell oldani az úgynevezett profilkötöttséget, vagyis engedélyezni kell, hogy az élelmiszerek mellett mást is lehessen árulni benne. Ha pedig ez sem megy, akkor irodaként, vagy gyerekmegőrzőként kell hasznosítani az üresen álló helyiségeket.
Szász Péter, 2020. január 21. kedd, 10:46
Fotó: MTI Fotó

A Mammut bevásárlóközpont mellett található Fény utcai piacot az elmúlt években több csapás is érte - derül ki abból az előterjesztésből, amelyet Őrsi Gergely a képviselőtestület csütörtöki ülésére nyújtott be.

A kereskedelmi központ környezetében zajló hatalmas építkezések, a munkaerőhiány és a Nébih óriási médiavisszhangot kiváltó két évvel ezelőtti boltbezárása miatt a rengeteg vásárló pártolt el a piactól. Őrsi szerint az elmúlt években 30 százalékkal kevesebben járnak oda vásárolni, jelenleg pedig 15 üzlethelyiség áll üresen, amelyek

hasznosítása a jelenleg érvényben lévő feltételrendszerrel, a Fény Utcai Piac Kft. minden erőfeszítése ellenére szinte lehetetlen.

Egy üres üzlethelyiség havi 300 ezer forint veszteséget jelent a társaságnak, amely éves szinten, 15 helyiséggel számolva 54 millió forint.

A Fény Utcai Piac Beruházó, Szervező és Üzemeltető Kft. 100 százalékban az önkormányzat tulajdona, amelyből 2014 és 2018 között stabilan évi 40 millió forint osztalékot tudtak kivenni, tavaly pedig a 2018-as eredmény terhére 20 milliót. Ez idén már nem fog menni. A problémákról egyébként a kft. 2018-as kiegészítő mellékletében is szó esik, amelyben úgy fogalmaznak, hogy

a Fény Utcai Piac Kft. 2018-ban eddigi regnálásának legnehezebb gazdálkodási évét zárta.

A cég elérhető mérlegei szerint 2014 és 2018 között stabilan közel 500 millió forint bevétel mellett működtek. Adózott eredményük 2014 és 2016 között 65 és 80 millió forint között mozgott, 2017-ben és 2018-ban viszont 30 millióra csökkent.

Az előterjesztés szerint a megoldást az jelenti, ha "felszabadítják az üzletek profilkötöttségét", hogy ne csak és kizárólag élelmiszerkereskedők használhassák az épületet. Az esetleges szerződéses partnerek köréből nem szabad kizárni semmilyen kereskedői csoportot sem, kivéve a használt ruha kereskedőket. Ha ez sem megy, akkor később más hasznosítási terület sem kizárt.

Egyre kevesebb az őstermelő is

Nem csak az üzlethelyiségek kihasználatlanságával, de az őstermelői asztalokkal is "gond van". Jelenleg 549 négyzetméteren 98 darab őstermelői asztal található, melyeket a kft. napi, heti és havi jeggyel értékesít. Az őstermelői szabályozórendszer megváltoztatásával, az elektronikus őstermelői igazolvány bevezetésével jelentős mértékben lecsökkent az őstermelői kereskedői létszám is.

Őrsi Gergely javaslata szerint az engedélyezni kell, hogy az őstermelői asztalokon vállalkozói igazolvánnyal is lehessen asztalt bérelni (már Budapest összes piacán ez történik), és az úgynevezett "őstermelői piac" státuszt át kell nevezni "asztali elárusító piacra". Az asztali elárusító rendszer engedélyezése esetén nagy valószínűséggel az üzlethelyiséggel rendelkező Fény utcai piac kereskedői is kitelepülnének az elárusító asztalokra, így javasolja részükre az előbérleti lehetőség biztosítását. Ezen kívül engedélyezni kell, hogy az asztalokon ne csak élelmiszert lehessen árulni.

Az ügy nem először kerül napirendre, 2007-ben már tárgyalták a profilkötöttségről, de akkor a testület elutasította annak feloldását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Halle Luja, 2020.02.04 15:37

CSALNAK az árusok a Fény utcai piacon! Méghozzá együgyű, primitív módon: súlycsökkentéssel.
Van ellenőrző mérleg, mindig lemérem az árut, mindig becsapnak. Ha visszamegyek (és visszamegyek!), hogy többet számolt, szó nélkül jóváteszi. Tudja nagyon jól, hogy átvert.
Sőt, blokk nélkül is visszaadja a pénzt, mert egyébként nem divat a Fény utcán blokkot adni.
Ha vásárláskor kikövetelem a blokkot, akkor érdekes módon nem csalnak.

Az egyetlen korrekt árus az az állateledeles, itt szoktam madáreleséget venni egy évben háromszor-négyszer.
Egyébként be se teszem a lábam a Fény utcai piacra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezmivolt, 2020.01.22 09:43

Nekem az jutott az eszembe, - de lehet, hogy nem túl eredeti - ha a bérleti díjakat lejjebb vinnék, talán nem állnának ott üresen a helyiségek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hali-ho, 2020.01.22 00:38

Mutyiszagot érzek.... Tán már van vevő az értékes telekre?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2020.01.21 18:57

@laci_52: Kisfiam Te nem hüjjje, hanem hülye vagy. Elfelejted, hogy van ott a piac felügyelete alá tartozó CBA is. Hogy honnan tudom? Mindössze 75 éves vagyok, DE MÉG csak 48. éve lakom a Fillér utca 55/b. I.em.!.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.01.21 15:14

A tulajdonos ne nyafogjon az üres üzletek miatt képződő veszteségről: egyrészt így is kaszál bőven eleget, másrészt ki lehet adni olcsóbban is. Az olcsón bérbe adott üzlet is hoz némi pénzt, míg az üresen álló egy fillért sem. Ezt még a hülyék is tudják! Ha másképp nem megy, adják ki a kínai gagyiárusoknak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html