Ferihegy: nem volt fennakadás a sztrájk miatt

Ma 12 órától 16 óráig újabb munkabeszüntetést tartott a földi kiszolgálókat, repülőgépszerelőket tömörítő szakszervezet. A munkabeszüntetés minimális csúszásokat okozott, késések azonban nem voltak - tájákoztatta a NAPI Online-t a Budapest Airport illetékese.
NAPI Online, 2005. július 29. péntek, 17:47
Fotó:

Szollár Domokos a reptérüzemeltető társaság kommunikációs igazgatóságának munkatársa hozzátte: tulajdonképpen nem történt semmi említésre méltó esemény, valamennyi járat rendben megérkezett, illetve elindult az adott időpontban. A társaság ugyanis rövid idő alatt 20-25 dolgozót mobilizált, akik ellátták a járatok kiszolgálásához szükséges feladatokat. Csúszások csupán a sztrájk kezdetétől számított fél órában fordultak elő, ennyi idő pótolta a cég a hiányzó alkalmazottakat.

A Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) a négyórás sztrájkot a csütörtöki tárgyalások eredménytelenségével indokolta. Vasárnap este már volt egy háromórás munkabeszüntetés, a benne résztvevő 30 munkavállaló közül ötöt a héten elbocsátottak. A Budapest Airport Rt. szerint csupán az augusztus elsején lejáró munkaszerződésű dolgozók munkaviszonyát nem hosszabbították meg.

"Csalódottak vagyunk, hiszen annak ellenére tart munkabeszüntetést a LDFSZ, hogy a tegnapi sikeres tárgyalás után úgy tűnt, célegyenesbe kerül a megegyezés" - mondta Fórika Ibolya a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója. Az ÁPV Rt. elnökének meghívására a Budapest Airport Rt. munkavállalóinak valamennyi érdekképviselete részt vett a tulajdonos székházában tartott tegnapi megbeszélésen. Az érdekképviseletek kifejtették véleményüket a tulajdonos hétfőn megtett ajánlatával kapcsolatban. Az abban foglaltakat jó kiindulási alapnak tekintették, és további javaslatokkal kívánják kiegészíteni a javaslat-csomagot.

Az érdekképviseletek elfogadhatónak tartják az újabb 3,4 százalékos bérfejlesztést, így a tavaszi 6,6 százalékkal együtt 10 százalékos lehet a bérnövekedés. E mellett pozitívan fogadták a már bejelentett béren kívüli juttatások (ún. Cafeteria-rendszer) összegének megemelését is.

Pozitív fogadtatásra talált a Budapest Airport másik javaslata is, mely szerint 57 ezer forint üdülési hozzájárulás illetné meg a dolgozókat., valamint a Kollektív szerződés 3 évre való meghosszabbítását szintén elfogadhatónak találták az érdekképviseletek.

A privatizáció sikeres lebonyolítása esetén a Budapest Airport, a tulajdonossal egyetértésben 1,5 havi jutalom kiosztását tartja elképzelhetőnek, melyet az érdekképviseletek kedvezően fogadtak.

Új elemként jelent meg a szakszervezetek egy javaslata, mely a dolgozók részére kedvezményes repülőjegyek biztosítását tenné lehetővé.

Az ÁPV nyitott a javaslat-csomag tartalmának tárgyalására és ígéretet tett arra, hogy a további források biztosítása érdekében megtegye a szükséges lépéseket.

A tárgyaláson az ajánlatot az LDFSZ-en kívül az összes érdekképviselet pozitívan fogadta, és kiindulási alapnak tekinti a további tárgyalásokhoz, amelyek a tegnapi megállapodás értelmében 2005. augusztus 9-én folytatódnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK