BUX

Ferihegyi vasút már őszre!

Ősszel már vasúton is megközelíthető a Ferihegy I-es terminál, ugyanis 6,5 milliárd forintból átépítik a Ferencváros-Vecsés közötti vonalszakaszt, s felújítják az állomásokat. Ferihegy I és II között buszok járnak majd.

Diószegi József, 2006. április 14. péntek, 14:51

A beruházás keretében teremtődik meg a közvetlen vasúti kapcsolat a budapesti Nyugati pályaudvar és a terminál között - mondta Kóka János, a közlekedési tárca vezetője egy mai sajtótájékoztón. (Az összeg felét uniós forrásokból feedzik, amaásik részt a központi költségvetés állja.)

A munkálatok első fázisaként mintegy másfél kilométerrel a repülőtér felé áthelyezik a Szemeretelep megállót, ahol gyalogos felüljárót alakítanak ki. Szemeretelepen két peron épül, amelyeket majd a repülőtéri gyorsforgalmi út felett is elhaladó gyalogos felüljáró köt majd össze, a műtárgy két végébe liftet építenek be. A megálló ezáltal közvetlen átjárási kapcsolatot teremt Ferihegy I. terminálhoz. A tervek szerint szeptemberig elkészül a felüljárót és a terminált összekötő gyalogút is. Ezzel a vasútállomás és a reptér épülete között kb. 200 métert kell majd gyalogolni.

Innen az utasok autóbusszal mehetnek tovább a II-es terminálhoz. A vonalon 15 percenként közlekednek majd a járművek, a viteldíjat egyelőre nem tudták megmondani a vasúttársaság vezetői.

A miniszter érdeklődésünkre elmondta, hogy még az idén továbblépnek, már ugyanis dolgoznak ugyanis azon a ppp-konstrukcióban megvalósuló megoldáson, amely már végleges vasúti kapcsolat teremt a főváros és a repülőtér termináljai között. Ha e beruházás elkészül, akár ötpercenként is közlekedhetnek a vonatok.